Još je u fotelji, ali plate mora da vrati

Utvrđeno da Petranovićeva nije mogla obavljati funkciju pomoćnice direktora, ali su je inspektori i 4. novembra zatekli na istom radnom mjestu
21363 pregleda 4 komentar(a)
„Tržnice i pijace” da traže novac od Petranovićeve (ilustracija), Foto: Shutterstock
„Tržnice i pijace” da traže novac od Petranovićeve (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2019. 16:30h

Pomoćnica izvršnog direktora podgoričkih “Tržnica i pijaca” Marijana Petranović moraće da vrati sve plate koje je primila u tom preduzeću, jer je Inspekcija utvrdila da nije mogla obavljati tu funkciju.

Uprkos takvom nalazu Upravne inspekcije, koja je zapošljavanje pomoćnice direktora provjeravala u julu, inspektorka rada Razija Vujović i 4. novembra zatekla je Petranovićevu na toj funkciji.

Tog dana direktoru “Tržnica i pijaca” Ranku Jovanoviću naložila je da nepravilnosti otkloni i u roku od sedam dana obavijesti ih o preduzetim merama i radnjama.

“Inspekcija rada je preduzela sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, a što se tiče zarada isplaćenih Petranović Marijani na poslodavcu je da potražuje iznos zarada isplaćenih imenovanoj, s obzirom na to da je nastupila šteta za poslodavca”, piše u nalazu inspektorke rada za oblast radnih odnosa i zapošljavanje.

Jovanović juče nije odgovorio na pitanja “Vijesti” o statusu njegove pomoćnice, niti da li će joj naložiti da obešteti preduzeće. Nije odgovorio ni da li im je i kada Upravna inspekcija ukazala na nepravilnosti.

Iz tog preduzeća 24. septembra tvrdili su da 5. jula, kada je izvršen inspekcijski nadzor, “zapisnički nijesu konstatovane nepravilnosti u vezi s pitanjem raspisanog javnog konkursa. “U slučaju da nadležni organi utvrde eventualne nepravilnosti i nezakonitosti i o tome nas obavijeste, društvo ‘Tržnice i pijace’ će postupiti u skladu sa zakonom”, kazali su oni.

Inspektorka Jovana Nišavić 5. jula konstatovala je da je Odluka o izboru Petranovićeve konačna i da se može preispitivati samo pred sudom, ali je utvrdila da je ona prilikom zapošljavanja dostavila lažne podatke:

“Jer je utvrđeno na osnovu inspekcijskog nadzora Upravne inspektorke Nišavić Jovane, da Petranović Marijana nije obavljala volonterski rad u Službi zaštite i spasavanja Glavnog grada Podgorica, i da se potvrda koja je izdata kao dokaz da je Petranović Marijana obavljala volonterski rad u Službi zaštite i spasavanja ne može tretirati kao dokaz o radnom iskustvu prilikom zasnivanja radnog odnosa, s obzirom na to da je od strane Upravne inspekcije osporena njena vjerodostojnost i upravna inspektorka je dostavila spise predmeta ODT Podgorica, radi preduzimanja krivične odgovornosti protiv direktora Službe zaštite i spasavanja i imenovane Petranović Marijane koja je upotrijebila potvrdu o volonterskom radu radi zasnivanja radnog odnosa”, piše u nalazu inspektorke Vujović.

Zatekli pomoćnicu u fotelji
Zatekli pomoćnicu u fotelji(Foto: Jelena Jovanović)

“Vijesti” su ranije objavile da je Petranovićeva na funkciju došla uz pomoć falsifikovanog uvjerenja o volonterskom radu na pravnim poslovima u Službi zaštite i spasavanja (SZS) Glavnog grada.

To proizlazi iz zapisnika Odjeljenja upravne inspekcije, čiji inspektori su u postupku kontrole utvrdili da nema dokaza da je Petranovićeva na bilo koji način bila radno angažovana u SZS-u.

Uvjerenje da je Petranovićeva, specijalista pravnih nauka, u SZS-u volontirala od 25. juna 2015. do 1. novembra 2016. godine, izdao joj je bivši komandir te službe Andrija Čađenović.

Međutim pod djelovodnim brojem pod kojim je zavedeno njeno uvjerenje, u knjigama SZS zaveden je dopis poslat Sekretarijatu za kulturu Glavnog grada, tvrde izvori “Vijesti” iz tog preduzeća.

Petranovićeva tada nije htjela da odgovori “Vijestima” da li je i ako jeste kada volontirala u podgoričkoj Vatrogasnoj:

“Ne bih davala nikakve informacije u vezi s tom temom. Gdje je trebalo već smo dali informacije”, kazala je ona tada. Za razliku od nje, Čađenović je i tada tvrdio da je Petranovićeva volontirala: “Ako sam dao potvrdu da je neko lice volontiralo, onda sigurno jeste, a niko me iz policije zbog toga nije kontaktirao”.

Međutim, u zapisniku o izvršenom vanrednom inspekcijskom nadzoru, koji potpisuje upravna inspektorka Jovana Nišavić, piše da nema nikakvih dokaza o angažovanju Petranovićeve u SZS.

U Uvjerenju piše da je izdato 20. septembra 2017. godine i zavedeno pod brojem 26-D1-228-1177/17, a Čađenović svojim potpisom i pečatom SZS garantuje da je Petranović volontirala na poslovima samostalnog savjetnika i za pravne poslove: “Imenovana je pomenute poslove obavljala stručno i kvalitetno i time stekla ukupno godinu, četiri mjeseca i pet dana radnog iskustva na pomenutim poslovima”.

Objašnjeno je da se uvjerenje izdaje na lični zahtjev i da služi isključivo zbog prijave na javni oglas.

Iz podgoričkog Osnovnog državnog tužilaštva tada je odgovoreno da je predmet u fazi izviđaja.

“Postupajući tužilac je dao nalog policiji da prikupi podatke kako bi se provjerili navodi krivične prijave i utvrdilo da li u radnjama prijavljenih ima elemenata krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”.

Bonus video: