Knežević šef kriminalne grupe?

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović, “Vijestima” je juče rekao da ne zna da li će se Knežević predati crnogorskim istražiteljima
18801 pregleda 22 komentar(a)
Knežević, Foto: Filip Roganović
Knežević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 29.12.2018. 08:28h

Specijalno državno tužilaštvo sumnjiči biznismena Duška Kneževića da je formirao kriminalnu grupu koja je godinama nezakonito sticala milionsku korist.

Zbog toga su juče ujutro, sa nalogom za hapšenje, inspektori došli u njegov stan, u kom ga nisu zatekli jer je navodno u Londonu.

Njegov branilac, advokat Zoran Piperović, “Vijestima” je juče rekao da ne zna da li će se Knežević predati crnogorskim istražiteljima.

“O daljim njegovim koracima i određenju u odnosu na to da se odazove pozivu Specijalnog državnog tužilaštva, znaću u narednih par dana”, rekao je advokat.

Kneževićevo hapšenje tražila je specijalna tužiteljka Lidija Vukčević, po čijem nalogu su juče uhapšena tri bliska saradnika biznismena koji kontroliše Atlas i Invest banku, ali i nekoliko preduzeća koja pripadaju Atlas grupi.

Vukčević sumnjiči Kneževića da je stvorio kriminalnu organizaciju koja je zloupotrebom ovlašćenja u privredi nezakonito stekla milionsku korist.

Knežević navodno nije u Crnoj Gori. Prema saznanjima “Vijesti”, on danima boravi u Londonu. Izvori bliski Kneževiću tvrde da je taj Podgoričanin u Veliku Britaniju otputovao kako bi izbjegao hapšenje.

Navodno, osim crnogorskog, Knežević posjeduje i državljanstvo Kipra, zbog čega njegovo eventualno izručenje Crnoj Gori može biti upitno.

Iz Specijalnog državnog tužilaštva juče nijesu odgovorili da li su tražili raspisivanje potjernice za Kneževićem.

Piperović je potvrdio “Vijestima” da ga je taj biznismen kontaktirao juče, ali tvrdi da nijesu razgovarali o tome gdje se vlasnik Atlas grupe nalazi.

“Tačno je da me je g. Knežević kontaktirao putem telefona, nerekavši mi gdje se nalazi. Ja naravno, iz razloga pristojnosti, nisam ni pitao gdje je. Dostaviće mi punomoćje u elektronskoj formi, o čemu sam već telefonskim putem obavijestio specijalnu tužiteljku Lidiju Vukčević, s obzirom na to da su neka saslušanja već u toku, i da bih nakon što dostavim punomoćje bio obaviješten radi prisustva tim saslušanjima”, rekao je Piperović.

Objasnio je da sada ne zna što se njegovom branjeniku stavlja na teret.

“To ću tek da vidim nakon predaje punomoćja, kako bih imao podrobnije informacije o tome za šta SDT tereti Kneževića i za koje krivično djelo. Ne znam da li to ima veze sa ranijim hapšenjima njegovih službenika. Pretpostavljam da ima, ali sačekajmo da vidim”, rekao je Piperović.

Odgovarajući “Vijestima” kazao je da mu Knežević nije rekao da li ga je policija juče tražila na kućnoj adresi, ali ni odakle zna da ga Vukčevićeva traži.

“Nijesam ga pitao odakle zna da ga traže, ali pretpostavljam da je saznao čim me obavijestio”, kazao je Piperović.

On nije mogao da potvrdi spekulacije da Knežević osim kiparskog ima i britansko državljanstvo.

“O tome nijesmo razgovarali”, rekao je Kneževićev advokat.

Po nalogu tužiteljke Vukčević juče su nastavljena hapšenja Kneževićevih sadašnjih i dugogodišnjih saradnika.

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja lisice na ruke stavili su Brankici Bašović i dvojici dugogodišnjih rukovodilaca Kneževićeve banke, Đorđu Đurđiću i Marku Nikoliću.

Đurđić je bivši glavni izvršni direktor Atlas banke, a sada je u drugoj banci, dok je Nikolić bio glavni izvršni direktor do dolaska prinudne uprave.

Brankica Bašović, Kneževića bliska saradnica, dugogodišnja je “čuvarka” njegovih poslovnih tajni.

Uhapšeni su u istrazi SDT-a o navodnom pranju novca i nezakonitom poslovanju Atlas grupe, koju kontroliše Knežević.

Specijalno policijsko odjeljenje podnijelo je zbog nelegalnog pribavljanja više od pola milijarde eura krivične prijave protiv 174 fizička i pravna lica, a među osumnjičenima je i šest bivših i sadašnjih službenika Atlas banke.

Brankica Bašović je godinama bila jedna od najpovjerljivijih ljudi Kneževića i upućena u poslovne veze kontroverzne firme Fiesta Investments LTD registrovane na Mauricijusu, koju su još 2012. američki istražitelji optužili kao učesnika u korupciji prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Fiesta Investments pominje se od 26. aprila 2007. kao drugi osnivač firme Attika Land Podgorica. Prvi formalni osnivač i direktor Attike Land bila je upravo Brankica Bašović. Bašovićeva je ostala direktorka Attike i nakon treće promjene imena osnivača iste firme 11. decembra 2007. godine kada Fiestu zamjenjuje nova firma “Ridley Park” Podgorica. Bašovićeva je na mjestu izvršnog direktora Attike Land bila sve do 7. februara 2008. godine.

Fiesta Investment Ltd, ranije se vezivala i za posredovanje u emitovanju satelitskog programa Televizije Crne Gore. Emitovanje je najprije koštalo oko 800.000 godišnje, a potom oko 600.000 eura. Najprije je taj trošak pokrivan inostranom donacijom, ali je zatim do transformacije u Javni servis taj posao za TVCG, preko Fieste ugovarala i plaćala Vlada.

Iz Atlas grupe su 2012. godine negirali bilo kakvu vezu sa ovom firmom uz napomenu “da ni Atlas grupa, niti njen vlasnik ili bilo koja kompanija u vlasništvu Atlas grupe, nije vlasnik kompanije Fiesta investments sa Mauricijusa”.

Specijalno državno tužilaštvo mjesecima provjerava poslovanje Atlas i Invest banke zbog navodnog pranja novca.

Prije par noći je uhapšena šefica računovodstva Atlas banke BIljana Bašović, ćerka Kneževićeve bliske saradnice Brankice Bašović i njoj je nakon saslušanja određeno zadržavanje.

Direktori tvrde da nisu krivi

Doskorašnji generalni izvršni direktor Kneževiće banke, Marko Nikolić, negirao je juče pred tužiteljkom Vukčević da je počinio krivična djela za koja ga ona sumnjiči.

To je “Vijestima” kazao njegov branilac, advokat Željko Đukanović. “Moj branjenik Nikolić Marko osumnjičen je za krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije iz čl. 401a st. 2 i krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja iz čl. 276 st.2. Izbio je odbranu pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i u cjelosti negirao izvršenje krivičnih djela i preduzimanje bilo koje radnje za koju je osumnjičen”, kazao je Đukanović.

Objasnio je da je postupak tajan i da u ovoj fazi ne može konkretnije govoriti o onome za šta sumnjiče njegovog branjenika.

“Određeno mu je zadržavanje u trajanju do 72 sata, a tužilac će se u tom roku opredijeliti da li će od sudije za istragu tražiti određivanje pritvora, ili će moj branjenik biti pušten da se brani sa slobode”, rekao je Đukanović.

Zadržavanje je određeno i Brankici Bašović i Đorđu Đurđiću, koji su negirali krivicu. Juče je na slobodu puštena Biljana Bašović, kojoj je isteklo trodnevno zadržavanje u policijskom pritvoru. Tužiteljka Vukčević nije sudiji za istragu predložila da u Istražni zatvor pošalje šeficu računovodstva, uhapšenu prije tri dana.

Bonus video: