Ko je Petroviću uzeo 51.000 eura sa računa?

Iako se Petrović od 2011. godine spori oko kredita, Specijalno tužilaštvo tek je 2018. godine pokrenulo izviđaj kako bi utvrdilo ko je navodno falsifikovao njegov potpis u ulcinjskoj filijali Hypo Alpe adria banke i podigao njegov hipotekarni kredit
26451 pregleda 6 komentar(a)
Borivoje Petrović u redakciji “Vijesti”, Foto: Zoran Đurić
Borivoje Petrović u redakciji “Vijesti”, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.03.2019. 21:52h

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ispituje ko je 2007. godine u bivšoj Hypo Alpe Adria banci uzeo 51.000 eura sa računa Baranina Borivoja Petrovića, koji gotovo dva mjeseca štrajkuje ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.

Iako se Petrović od 2011. godine spori oko kredita, Specijalno tužilaštvo tek je 2018. godine pokrenulo izviđaj kako bi utvrdilo ko je navodno falsifikovao njegov potpis u ulcinjskoj filijali Hypo Alpe adria banke i podigao njegov hipotekarni kredit.

“Obavještavam vas da je u Specijalnom državnom tužilaštvu, a na osnovu spisa predmeta koje nam je dostavilo Osnovno državno tužilšatvo u Baru, formiran predmet i isti se nalazi u fazi izviđaja, dok se više podataka, radi zaštite interesa postupka koji je u toku se ne može dati”, piše u odgovoru portparolke SDT-a, tužiteljke Sanje Jovićević.

Petrović je kazao da sumnja da je njegov bivši šef, koji mu je dao mjenicu za kredit, “iskoristio vezu” u banci i podigao novac bez njegovog znanja.

Tvrdi da se sa njim, kod kojeg je radio kao stolar, prethodno dogovorio da mu ustupi svoj kredit od 65.000 eura, ali da mu je dao samo desetak hiljada.

On je rekao da je tek 2009. godine saznao da mu je šef bez njegovog znanja podigao ostatak novca sa računa, nakon što mu je od banke stiglo upozorenje da će mu oduzeti porodičnu kuću, na koju je stavio hipoteku, ukoliko ne izmiri kredit.

Tada je, tvrdi, shvatio da je prevaren.

“Kada mi je stiglo obavještenje od banke bilo mi je čudno, jer sam vjerovao da na računu imam oko 50.000 eura. Međutim, kada sam došao, vidio sam da je račun prazan i da već dva mjeseca niko ne plaća ratu. Od tada počinje moja borba”, kazao je Petrović “Vijestima”.

Tvrdi da je odmah podnio prijavu protiv poslodavca zbog prevare, ali da ju je Osnovno državno tužilaštvo (ODT) u Ulcinju odbacilo zbog nepostojanja elemenata krivičnog djela.

“Policijski službenici su postupili po svim zahtjevima državnog tužioca u ODT u Ulcinju. Shodno odredbama Zakona o krivičnom postupku državni tužilac je odbacio krivičnu prijavu koja je podnijeta protiv P.Š. zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevara jer je ocijenio da nema elemanta bića krivičnog djela za koje je prijavljen niti bilo kojeg drugog krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Petrović je rekao da je njegova tadašnja tužba odbijena zbog, kako tvrdi, spornog tumačenja grafološkog vještaka da je na bankovnoj priznanici njegov potpis, dok su u kasnijem procesu dva grafologa opovrgla taj nalaz. Međutim, on je od 2015. godine pisao i tražio prijem kod vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića, nakon čega se, tvrdi Petrović, ozbiljnije razmatra njegov slučaj.

VDT je tada njegov predmet proslijedilo barskom ODT-u, koje je procijenilo zbog velike svote novca da je Petrovićev slučaj u nadležnosti specijalnog tužioca. Nadležni u SDT-u, ipak, nijesu pokrenuli postupak protiv Petrovićevog bivšeg poslodavca, već protiv nadležnog službenika u bivšoj Hypo Alpe Adria banci, današnjoj Addiko banci.

“Addiko banka je u ovom, kao i u svim slučajevima, postupala u skladu sa zakonskim propisima i internim procedurama”, navodi se u kratkom odgovoru Addiko banke.

Oni nijesu odgovorili da li ih je SDT kontaktiralo povodom ovog slučaja, niti da li je službenik, protiv kojeg je pokrneut izviđaj, još zaposlen u toj banci.

Dok tužioci izviđaju, Petrovićeva kuća na prodaji

Dok tužilaštvo izviđa slučaj, Petrovićeva porodična kuća u Baru, koja je zbog kredita stavljena pod hipoteku, stavljena je na prodaju. Kompanija “Heta Asset Resolution”, koja je se bavi nekretninama, otkupila je Petrovićev kredit od bivše Hypo Alpe Adria banke.

Petrović tvrdi da je njegova kuća više puta bila na aukciji, ali da se “srećom” niko nije javio da je kupi.

“To je trospratnica u kojoj živim sa djecom i unucima. Desetočlana porodica živi u toj kući. Izdržavamo se od te kuće, jer nam je stolarska radionica u sklopu nje. Opstanak nam zavisi od te kuće”, kazao je Petrović.

Bonus video: