Kovačević optužio ljekare da su nesavjesno liječili njegovu suprugu

Kovačević je optužio ljekare da, i pored ogromnih bolova koje je njegova supruga trpjela i uputa za bolničko liječenje od 4. marta, ljekari bjelopoljske bolnice su odbijali da je smjeste u bolnicu
29767 pregleda 10 komentar(a)
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opšta bolnica Bijelo Polje, Foto: Arhiva "Vijesti"

Bjelopoljsko tužilaštvo pokrenulo je izviđaj zbog slučaja smrti pacijentkinje Novke Kovačević (48) iz te opštine, a nakon krivične prijave njenog supruga u kojoj optužuje ljekare bjelopoljske Opšte bolnice - da nisu preduzeli sve da joj sačuvaju život.

“Osnovno državno tužilaštvo je već formiralo predmet i postupak je u fazi izviđaja”, potvrđeno je “Vijestima”.

Iz lokalnog tužilaštva saopšteno je da se čeka nalaz i mišljenje vještaka.

“Osnovni sud u Bijelom Polju, rješavajući po predlogu Tužilaštva, donio je naredbu za ekshumaciju leša pokojne Novke Kovačević, kao i spoljašnji pregled leša, koja je i obavljena 19. marta”, stoji u odgovoru ODT.

Njen suprug Nikola Kovačević tvrdi da su ljekari te bolnice nesavjesno liječili i da nisu preduzeli sve mjere da spasu njen život. Iz bjelopoljske bolnice, “Vijestima” su kazali da, zbog pokretanja postupka, nisu u zakonskoj mogućnosti da odgovore na pitanja.

“Slučaj pacijentkinje Novke Kovačević je procesuiran, tako da nijesmo u zakonskoj mogućnosti dati odgovor na vaša pitanja”, stoji u odgovoru bolnice u Bijelom Polju.

Nakon 11 dana od njene smrti, na zahtjev porodice urađena je obdukcija tijela kako bi se ustanovio tačan uzrok smrti.

Nikola Kovačević je objasnio da u nalazu ljekara stoji da je uzrok smrti - splet crijeva.

On je optužio ljekare da, i pored ogromnih bolova koje je trpjela i uputa za bolničko liječenje od 4. marta, ljekari bjelopoljske bolnice su odbijali da je smjeste u bolnicu.

Kovačević je u prijavi naveo da mu se 4. marta u ranim jutarnjim satima supruga Novka požalila na velike bolove u stomaku, nakon čega je prevezena do bolnice gdje su je dežurni ljekari pregledali i uključili određenu terapiju.

Objasnio je da je od kćerke saznao da je Novka zbog izuzetno jakih bolova ponovo prevezena u Urgentni centar i popodne tog dana. Iz Uregentnog centra, tvrdi suprug preminule, uputili su je na izabranog ljekara.

Prema njegovim riječima, nije dobila neophodnu pomoć ni nakon povratka sa uputom od izabranog ljekara, a narednog dana (5. marta) nakon zbrinjavanja u Hitnoj pomnoći i urgentnom bloku, ali i navodnog odbijanja ljekara da ordiniraju terapiju, Kovačević suprugu vodi u privatnu kliniku u Podgoricu.

Iako je iz ordinacije u Podgorici preporučeno da se uradi eho abdomena, u Bijelom Polju, tvrdi Kovačević, su to uradili tek nakon što su se bolovi ponovo pojavili 7. marta.

Ljekari bjelopoljske bolnice, naveo je suprug preminule u krivičnoj prijavi, tek tog dana priznaju da je stanje alarmantno i operišu je. U prijavi navodi i da su ga ljekari obavijestili da je njeno stanje kritično, da operaciju možda neće izdržati...

Novka Kovačević preminula je nekoliko sati nakon operacije.

“Na osnovu svih činjenica koje sam naveo imam osnovnu sumnju da je Novka nesavjesno liječena i da nijesu na vrijeme preduzete sve mjere i radnje u cilju poboljšanja njenog zdravstvenog stanja”, naveo je Kovačević u krivičnoj prijavi.

Bonus video: