Medenica: Milutin Leković je heroj savremenog crnogorskog doba

Pucanj u policijskog službenika je anticivilizacijski čin, koji potire sva načela demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava, kazala je predsjednica Vrhovnog suda
6920 pregleda 18 komentar(a)
Medenica, Foto: Savo Prelević
Medenica, Foto: Savo Prelević

Predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica, uputila je saučešće porodici službenika granične policije, Milutina Lekovića, koji je juče u Igalu ubijen na dužnosti.

"Primite izraze mog saučešća povodom gubitka Vašeg supruga i oca. U vašim teškim intimnim trenucima, šaljem Vam riječi podrške i razumijevanja za bol koji osjećate. Istovremeno, nadam se da ćete u danima koji slijede pronaći svu potrebnu snagu, kako bi odbacili prezir i očaj zbog ovog tragičnog događaja. Misija gospodina Lekovića je prožeta dubokim korijenima moralne i profesionalne dužnosti policijskog službenika u borbi za zaštitu bezbjednosti naših građana i Ustavom utvrđenih sloboda i prava. Pucanj u policijskog službenika je anticivilizacijski čin, koji potire sva načela demokratskog društva zasnovanog na vladavini prava. Međutim, sračunati oružani napad na policijskog službenika ga ne može spriječiti u vršenju dužnosti, jer će svi učinioci ovog krivičnog djela, bez obzira na njihova lična svojstva, biti privedeni pravdi, kako bi se u zakonito sprovedenom postupku, princip kažnjivosti dosljedno primijenio. Uvjerena sam da ovaj čin iracionalnog nasilja neće dozvoliti da policijski službenici preispituju svoja zalaganja za zaštitu bezbjednosti građana, mira i sigurnosti na granicama i unutar države, već da će nastaviti sa postupanjem u skladu sa državnim i međunarodnim standardima i povjerenjem koje uživaju. Milutin Leković je heroj savremenog crnogorskog doba i to je čast, ali nažalost i teret za vašu porodicu, koja stoički mora podnijeti nenadoknadiv gubitak. Primite, još jednom, izraze mog najdubljeg saosjećanja", navela je Medenica.

Bonus video: