Nadležni u Crnoj Gori dvije godine ignorišu Hrvatsku zbog Sinđelića

Iz hrvatskog Ministarstva pravosuđa tvrde da im Crna Gora nije javila da neće isporučiti srpskog državljanina osuđenog za teško ubistvo
8549 pregleda 21 komentar(a)
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević
Saša Sinđelić, Foto: Savo Prelević

Nadležni u Crnoj Gori dvije godine ne odgovaraju na zahtjeve hrvatskog Ministarstva pravosuđa o izručenju Saše Sinđelića, koji je u toj državi osuđen na 21 kaznu zatvora zbog teškog ubistva i krađe.

Sinđelić je svjedok saradnik crnogorskog tužilaštva u aktuelnom sudskom postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

“Vijestima” je iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske juče odgovoreno da ih je crnogorsko Ministarstvo pravde tim povodom posljednji put kontaktiralo još 12. jula 2017. godine. Objasnili su da su 1. juna 2017. godine Crnoj Gori podnijeli molbu za izručenje srpskog državljanina Sinđelića, ali da im je 12. jula iste godine odgovoreno da je protiv njega u toku kazneni postupak zbog kaznenih djela počinjenih na području Crne Gore i da je, zbog njegovog specifičnog statusa - svjedoka saradnika, nužna njegova prisutnost do okončanja kaznenog postupka...

Sinđelić je, međutim, u međuvremenu uspio da, kako tvrdi, pobjegne u Srbiju, ali i da se vrati iz nje - tvrdeći da ga neke službe proganjaju.

“Vezano uz radnje poduzete iz nadležnosti Ministarstva pravosuđa, navodimo kako je dopisom Ministarstva unutarnjih poslova... od 2. svibnja 2017. godine, ovo ministarstvo obaviješteno kako se u Crnoj Gori protiv više osoba (uključujući i Sašu Sinđelića) vodi kazneni postupak zbog kaznenih djela - stvaranje kriminalne organizacije, terorizam u pokušaju i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore - gdje Saša Sinđelić ima status ‘svjedoka pokajnika’ te je pri tom naglašeno kako se Crnoj Gori može dostaviti molba za izručenje o kojoj će se odlučiti nakon okončanja kaznenog postupka u Crnoj Gori, odnosno eventualnog odsluženja kazne ako isti bude osuđen. Dana 1. lipnja 2017. godine Crnoj Gori je podnijeta molba za izručenje Saše Sinđelića te je Ministarstvo pravde Crne Gore dopisom od 12. srpnja 2017. godine obavijestilo ovo ministarstvo kako je navedena molba proslijeđena nadležnom sudu na postupanje. U dopisu je navedeno i kako je protiv Saše Sinđelića i dalje u tijeku kazneni postupak zbog kaznenih djela počinjenih na području Crne Gore te je, zbog njegovog specifičnog statusa ‘svjedoka suradnika’, nužna njegova prisutnost do okončanja kaznenog postupka, odnosno radi donošenja konačne odluke o nastavku ili obustavi kaznenog postupka protiv istog. Daljnjih obavijesti o postupanju nadležnih tijela Crne Gore, unatoč našem opetovanom traženju, nemamo”, saopšteno je juče “Vijestima” iz Ministarstva pravosuđa Hrvatske.

Oni su tako odgovorili na pitanje - da li će Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske ponovo zatražiti od pravosudnih organa Crne Gore određivanje ekstradicionog pritvora za Sinđelića, a zatim i njegovo izručenje radi izdržavanja zatvorske kazne po pravosnažnoj presudi Županijskog suda u Vukovaru, budući da se on sada nalazi u Crnoj Gori i da je dostupan.

Odbijanje

Zahtjev Hrvatske za izručenje Sinđelića, međutim, odbijen je, a to je učinjeno jer je taj srpski državljanin bio nedostupan crnogorskim pravosudnim organima, pa mu nije mogao biti određen ekstradicioni pritvor.

To piše u odluci vanraspravnog vijeća podgoričkog Višeg suda, koju je potvrdio Apelacioni sud.

“I pored preduzetih radnji sudije za istragu usmjerene u pravcu obezbjeđenja prisustva lica koje se potražuje Saše Sindelića, on je ostao nedostupan, te sa tog razloga nije mogao biti ni saslušan na okolnosti zbog kojih se potražuje od nadležnih organa Republike Hrvatske, niti mu je mogao biti određen ekstradicioni pritvor, već se na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja koje proizilazi iz spisa predmeta, utvrđuje da se Saša Sinđelić nalazi u Republici Srbiji, čiji je državljanin i gdje ima prijavljeno prebivalište i boravište”, piše u sudskoj odluci. Navodi se da se Sinđelićevo prisustvo nije moglo obezbijediti jer se u vrijeme donošenja prvostepene i drugostepene odluke 22. aprila, odnosno 10. juna 2019. godine, nije nalazio u Crnoj Gori: “Niti se moglo obezbijediti njegovo prisustvo, niti su se mogle preduzeti sve potrebne radnje koje predstavljaju preduslov za eventualno izručenje lica koje se potražuje, to je u konkretnom i po nalaženju ovog suda, pravilno postupio prvostepeni Viši sud, kada je odbio kao neosnovan zahtjev za izručenje Republici Hrvatskoj državljanina Republike Srbije Sašu Sindelića, po molbi za izručenje Ministarstva Republike Hrvatske”, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Vratio se

Sinđelić je navodno početkom sedmice ilegalno prebjegao u Crnu Goru, “zbog ozbiljnog progona određenih struktura u Srbiji”.

To je na konferenciji za novinare saopštio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, rekavši da je ovaj u Odjeljenju bezbjednosti Rožaje dao izjavu kojom traži politički azil.

Iz MUP-a su to negirali, saopštivši da im Sinđelić nije podnio zahtjev za međunarodnu zaštitu.

Iz Demokratskog fronta saopštili su da nisu tačne Katnićeve tvrdnje i da je Sinđelić zapravo već danima u Podgorici, gdje ga specijalni tužilac priprema za konferenciju za medije.

“Nažalost, desilo se da je svjedok saradnik, što je nezabilježeno u svijetu, preko staza i mimo graničnih prelaza bježao u Crnu Goru... Mora da bježi, isključivo jer je svjedočio u Crnoj Gori”, rekao je Katnić.

Iz srbijanskog MUP-a prije par dana nazvali su izmišljotinama priču da je Sinđeliću neko prijetio:

“Ta osoba nije politički aktivna u Srbiji, pa ne može biti politički progonjena. Dvije osobe koje su nedavno protjerane iz Srbije su pokušale da mu nedavno pomognu u prebacivanju u Crnu Goru. Očigledno je da se sa pomenutom osobom planiraju neke aktivnosti, a MUP Srbije sa time nema nikakve veze”.

Sinđelić je prethodno pobjegao iz Crne Gore u Srbiju, nakon što je svjedočio u sudskom postupku za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine i javno, u televizijskoj emisiji, rekao da je lažima stekao status svjedoka saradnika da bi izvukao živu glavu.

Na snimcima objavljenim sredinom marta, Sinđelić, navodno tajno sniman za kafanskim stolom, sagovorniku priča da bi bio doživotno zatvoren u Crnoj Gori da je istrajavao na istini tokom istrage i kasnije na suđenju...

Konstatovao je da je crnogorskim specijalnim tužiocima pod pritiskom ispričao ono što su željeli da čuju samo da bi utekao, jer “njih nije zanimala istina”.

Bonus video: