Nikšić: Lokalni tužilac će morati bolje da gleda u kamere

Navodno, Nikšićani bliski zaraćenim kriminalnim klanovima iz Kotora se štite, kontrolišu jedni druge, nadgledaju ko se približava njihovim kućama, ali i ko se i sa kim kreće i sastaje u gradu podno Trebjese
4781 pregleda 4 komentar(a)
Kamere nelegalno instalirane na javnoj rasvjeti na trgu u centru Nikšića, Foto: Boris Pejović
Kamere nelegalno instalirane na javnoj rasvjeti na trgu u centru Nikšića, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.05.2019. 16:28h

Nikšićko Osnovno tužilaštvo moraće bolje da provjeri čine li lokalni kriminalci i visoki policijski funkcioner krivično djelo nadgledajući sugrađane pomoću video-nadzora postavljenog na javnim površinama.

To im je naredio vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, odgovoreno je “Vijestima” iz njegovog kabineta:

“Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Osnovnog državnog tužilaštva u Nikšiću da ispita da li u postavljanju video-nadzora na javnim površinama u Nikšiću ima elemenata krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti”.

Nikšićko tužilaštvo, kojim rukovodi Stevo Šekarić, prije par dana utvrdilo je nema ništa sporno što neko nadzire i snima sugrađane i njihove goste koji prođu užim dijelom grada.

Iz Uprave policije istovremeno kazali su da imaju saznanja ko je postavio kamere.

“Vijesti” su prije tri dana objavile da su pod nadzorom nikšićkih kriminalaca su svi koji prođu ulicama Nikole Tesle, Voja Deretića, 6. crnogorske brigade, ali i kroz naselja Duklo, Kočani...

Navodno, Nikšićani bliski zaraćenim kriminalnim klanovima iz Kotora na taj način se štite, kontrolišu jedni druge, nadgledaju ko se približava njihovim kućama, ali i ko se i sa kim kreće i sastaje u gradu podno Trebjese...

Kamere su postavljene na stubovima rasvjete, drvetu, ali i gotovo kompletnoj ogradi jedne kuće u centru grada, i pomoćnim objektima nadomak nje.

Kamere snimaju i srednjoškolce i profesore obrazovne ustanove koja je tik uz tu kuću, ali i one koji prolaze kroz nekoliko prigradskih naselja.

Najviše kamera je u Ulici 6. crnogorske brigade, u kojoj sa jednog drveta, stuba za rasvjetu i kućice snima više od deset.

Navodno, monitori na kojima se očitavaju snimci sa tih kamera u kućici su blizu tog drveta, koja je takođe obezbijeđena video-nadzorom.

Prema saznanjima “Vijesti”, većinu kamera u užem dijelu grada postavio je Nikšićanin koji se nalazi na čelu jednog od klanova, povezan sa škaljarskom kriminalnom grupom.

U drugim djelovima grada sugrađane navodno nadziru Nikšićani bliski kavačkom kriminalnom klanu, a kamere su postavljene i u blizini kuće jednog policijskog funkcionera, ali i na ogradi te kuće.

Iz Uprave policije odgovorili su “Vijestima” da oni nijesu postavili video-nadzor na lokacijama u užem dijelu Nikšića, ali da znaju ko je to učinio.

“Policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić imaju saznanja o identitetu lica koje je na više lokacija u Nikšiću (ulice Nikole Tesle, Jola Piletića, Voja Deretića) postavilo video-nadzor. U vezi s navedenim saznanjima policijski službenici su upoznali državnog tužioca u ODT u Nikšiću koji se izjasnio da postavljanjem navedenih kamera nije izvršeno bilo koje krivično djelo. Tužilac je policijske službenike uputio na Agenciju za zaštitu ličnih podataka. Policijski službenici Sektora kriminalističke policije su o svemu dalje upoznali Agenciju za zaštitu ličnih podataka, radi preduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti”, kazali su iz Uprave policije.

Uprkos tome, Krivičnim zakonikom predviđeno je da će se novčanom ili kaznom zatvora do jedne godine kazniti onaj ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osjetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna.

Iz Agencije za zaštitu podataka o ličnosti, odgovoreno je “Vijestima” da nijednom pravnom ni fizičkom licu nijesu dali saglasnost za postavljanje video-nadzora na javnim površinama.

“Obavještavamo Vas da ćemo u sklopu redovnog nadzora uvrstiti i kontrolu video- nadzora javnih površina na teritoriji Opštine Nikšić, nakon čega ćemo Vas informisati o utvrđenom činjeničnom stanju”, odgovorio je direktor AZLP-a Čedomir Mitrović.

Iz Opštine Nikšić nijesu odgovorili na pitanja poslata čelniku tog grada Veselinu Grboviću - da li su oni postavili kamere na javnim površinama.

Reporteri “Vijesti” fotografisali su kamere postavljene oko i na kući policijskog funkcionera u naselju Duklo. Video-nadzor postavljen je i na stubu rasvjete u uskoj uličici tačno naspram ugla ograde njegove kuće. Mještanin sa kojim su “Vijesti” razgovarale kazao je da je i nadzor na stubu upravo tog policijskog funkcionera.

“Vijesti” su u aprilu 2016. godine otkrile da mafija snima Kotor. Dobar dio tog grada tada je bio pod kamerama, ali država nije imala ništa sa tim nezakonitim snimanjem.

Nakon pisanja “Vijesti” o kotorskom “velikom bratu”, tužilaštvo je ekspresno reagovalo.

Stanković je i tada tražio od kolega iz Kotora da utvrde da li je u konkretnom slučaju učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Osam mjeseci nakon objavljivanja serijala tekstova, tokom kojih su istražitelji prebacivali taj predmet iz tužilaštva u tužilaštvo, u Kotoru su ponovo bile postavljene kamere, o kojima država takođe nije znala ništa. Detalji istrage o nezakonitom snimanju Kotora nikada nijesu zvanično saopšteni, ali su pojedini članovi kavačkog kriminalnog klana uhapšeni zbog skidanja kamera.

U maju 2016. godine reporteri “Vijesti” zabilježili su i nezakonito snimanje Berana.

U tom gradu bilo je desetak kamera, sa kojih snimke navodno gledaju osobe bliske osuđenom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću. Ni o video-nadzoru u tom gradu država ništa nije znala.

Bonus video: