Nuhodžić: MUP nastavlja sa jačanjem sistema zaštite i spašavanja

Nuhodžić je uručio nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini
2191 pregleda 2 komentar(a)
Nuhodžić, Foto: Saša Matić
Nuhodžić, Foto: Saša Matić

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u kontinuitetu unapređuje sistem zaštite i spašavanja, kroz dodatna ulaganja u opremu i obuke, kazao je resorni ministar Mevludin Nuhodžić.

On je, na svečanosti povodom obilježavanja 1. marta - Dana zaštite i spašavanja u Crnoj Gori i Međunarodnog dana civilne zaštite, rekao da ima prostora za dalje unapređenje tog sistema.

„Obaveza svih nas je da aktivno doprinosimo u smanjenju rizika od katastrofa, jer nam je cilj isti, a odgovornost zajednička, i kao građana i kao pripadnika sistema zaštite i spašavanja“, poručio je Nuhodžić.

On je pohvalio angažovanost pripadnika Direktorata za vanredne situacije, koji su od 2016. godine do danas realizovali ili realizuju projekte sa međunarodnim partnerima, u vrijednosti od oko sedam miliona eura.

MUP, kako je dodao Nuhodžić, posebnu pažnju poklanja međunarodnoj saradnji, jer katastrofe ne poznaju granice.

Govoreći o izazovima elementarnih nepogoda, on je naveo da nije bilo nijedne žrtvu zbog neadekvatnog postupanja pripadnika sistema zaštite i spašavanja, što predstavlja najveći kapital.

Nuhodžić je uručio nagrade i priznanja za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja u prethodnoj godini.

„Dobitnicima nagrada i priznanja iskazujem poštovanje zbog rezultata koje su postigli. Ne zaboravljamo ni one koji danas nijesu sa nama, a koji su herojskim podvizima dokazali da su solidarnost i humanost vrijednosti koje nas povezuju u teškim situacijama“, naglasio je Nuhodžić.

Generalni direktor za vanredne situacije MUP-a, Mirsad Mulić, rekao je da se obim i težina poslova u oblasti zaštite i spašavanja stalno usložnjavaju, a razvoj tog sistema sve više dobija na značaju kako na državnom, tako i na lokalnom nivou.

„Građani su pouzdan partner i u preventivnim aktivnostima i u poštovanju preporuka nadležnih službi i organa u situacijama kada se za to nameće potreba“, naglasio je Mulić.

Kako su naveli iz MUP-a, odlukom Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada i priznanja ove godine dodijeljeno je pet novčanih nagrada, osam zahvalnica i jedna značka zaštite i spašavanja.

Nagrađeni službenici
Nagrađeni službenici(Foto: Saša Matić)

Novčane nagrade dobili su zamjenik komandira Službe zaštite i spašavanja Berane Milosav Korać, vatrogasac-spasilac iz Službe zaštite i spašavanja Bijelo Polje Filip Tošić, vatrogasac-spasilac iz Službe zaštite i spašavanja Budva Dragan Čupić.

Novčane nagrade dobili su i vođa grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Ranko Racković i komandir Službe zaštite i spašavanja Pljevlja Goran Čavić.

Iz Ministarstva su kazali da su zahvalnice za doprinos u razvoju sistema zaštite i spašavanja dodijeljene Međunarodnoj nevladinoj organizaciji (NVO) Norveška narodna pomoć, Međunarodnom fondu povjerenja, Upravi carina Crne Gore.

"Zahvalnice su dodijeljene NVO Fondaciji za razvoj sjevera – FORS MONTENEGRO, vatrogascu – spasiocu, zaposlenom u Službi zaštite i spašavanja Ulcinj Kadru Kurtoviću, vođi grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Draganu Stanojeviću.

Kako su rekli iz Ministarstva, zahvalnice su dobili i vođa grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Predrag Milikić i vođa grupe u Službi zaštite i spašavanja Glavnog grada Miodrag Đukanović.

"Značku zaštite i spašavanja dobio je zamjenik komandira Službe zaštite i spašavanja Kotor Eduard Kovačić", rekli su iz Ministarstva.

Na današnjoj svečanosti predstavljena je i aplikacija koja je namijenjena građanima i turistima, a koja sadrži bitne podatke u slučaju potrebe za nekom od hitnih službi.

Bonus video: