Baković tvrdi da je od srodnika kupio korišteni "rolex"

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković morao šefu Veselinu Veljoviću da odgovori koje časovnike nosi, kako ih je i kada nabavio. Saopštio da je “rolex” pazario za manje od 5.000 eura
28167 pregleda 213 komentar(a)
Roleks na ruci Bakovića, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Roleks na ruci Bakovića, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2019. 07:06h

Pomoćnik direktora Uprave policije Enis Baković rekao je da je sat “Rolex” koji posjeduje - original, ali da ga je od srodnika kupio za manje od 5.000 eura i da zato nije morao da ga prijavi Agenciji za sprečavanje korupcije.

Rukovodilac Sektora kriminalističke policije to je saopštio svom šefu Veselinu Veljoviću, koji mu je naložio da se izjasni na navode objavljene prethodnih dana u “Vijestima”.

Baković tvrdi da nema “Rolex” model “Cellini”, ni skupocjeni sat švajcarskog brenda “Brequet Tourbillon” ali da duže posjeduje časovnik “Frederique Constant” i sat brenda “Longines”.

“Istina je da posjedujem original sat marke ‘Rolex’, model ‘Submariner Date’, koji sam zakonito stekao – kupovinom od srodnika u maju 2017. po cijeni u odnosu na koju nije postojala zakonska obaveza da ga prijavim, o čemu imam i dokaze. Dakle, riječ je o korišćenom satu, u dobrom stanju, koji više od dvije godine transparentno koristim. Imajući u vidu visinu cijenu sata koju sam platio, nije postojala, niti postoji zakonska obaveza da to prijavim Agenciji shodno članu 24 Zakona, kojim je, između ostalog, propisana obaveza prijave pokretnih stvari čija vrijednost prelazi 5.000 eura”, napisao je Baković u izjašnjenju Veljoviću.

Njegovo izjašnjenje dostavljeno je kao odgovor “Vijestima” koje su prvog crnogorskog policajca pitale da li će, kao njegov direktno pretpostavljeni, tražiti od Bakovića da objasni jesu li ručni časovnici koje nosi originali luksuznih brendova ili replike, ali i da li će protiv njega pokrenuti postupak ukoliko nosi replike luksuznih satova i suspendovati ga zbog neprijavljivanja krivičnog djela. Jedno od pitanja bilo je i da li će od Bakovića, ukoliko se utvrdi da su njegovi satovi orignial, vrijedni po više hiljada eura, tražiti da dokaže njihovo porijeklo.

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije, kojem su “Vijesti” poslale pritužbu na ćutanje i postupanje Bakovića, saopštili su juče da su iz kabineta direktora policije obaviješteni da je Veselin Veljović prihvatio njihovu preporuku i tražio pismeno izjašnjenje od svog saradnika

Baković od 26. septembra nije želio da odgovori “Vijestima” da li na ruci nosi skupocjene satove, ili kopije originala od kojih neki koštaju i više od deset hiljada eura.

U izjašnjenu svom šefu napisao je da je uredno prijavio “svu svoju nepokretnu i pokretnu imovinu koju posjedujem”, a da je serija tekstova o njegovim satovima objavljena u clju njegove diskreditacije i “narušavanja profesionalnog ugleda”.

“Prvenstveno kao odgovoran čovjek, profesionalan u svom poslu, svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju posjedujem uredno prijavljujem posljednjih 10 godina. Da je i u ovom slučaju postojala obaveza prijave, bez dileme bih to uradio. Navodi da posjeduje skupocjeni sat marke ‘Rolex’ model ‘Cellini’, čija je vrijednost 17.950 eura i sat švajcarskog brenda ‘Brequet Tourbillon’, dio su bujne mašte, kleveti i podmetanja”, piše u Bakovićevom izjašnjenju.

On tvrdi da je časovnik, čija je fotografija objavljena u “Vijestima” 18. novembra marke “Frederique Constant”:

“Koji posjedujem već duži niz godina i čija vrijednost u vrijeme kupovine nije prelazila 2.500 eura, a ne sat ‘Brege’ čija je cijena preko 20.000 eura, kako se navodi u tekstu. Takođe, duži niz godina posjedujem i sat brenda ‘Longines’, čija vrijednost u vrijeme kupovine nije prelazila 1.200 eura. Oba sata, ‘Frederique Constant’ i ‘Longines’, dobio sam na poklon od svoje porodice”, pravdao se Baković Veljoviću.

Ponovio je da iskazuje “spremnost na saradnju u cilju preduzimanja svih potrebnih radnji kako bi se utvrdilo porijeklo moje imovine koju uredno prijavljujem u zakonom utvrđenoj proceduri”.

“Vijesti” su početkom sedmice objavile da se Baković početkom septembra pred novinarima pojavio sa satom švajcarske kompanije luksuznih časovnika “Rolex”, model “Submariner”, čija je procijenjena vrijednost 7.850 eura. Objavljeno je i da se šef kriminalističke policije, nešto ranije, pred novinarima pojavio sa ručnim satom, za koji je, gledajući fotografiju, jedan od eksperata kazao da podsjeća na model “Cellini” iste švajcarske kompanije.

Baković, koji je izjašnjavajući se svom šefu, napisao da nakon svega što je naveo “javnost može da procijeni da li su tekstovi u duhu istraživačkog novinarstva ili se radi o lošoj namjeri sa ciljem obmanjivanja javnosti i narušavanju mog ličnog i profesionalnog ugleda”, imao je skoro dva mjeseca da odgovori na sva pitanja o časovnicima sa kojima se pojavljuje pred novinarima.

Bonus video: