Optužnica protiv osumnjičenih za prebijanje Tomkića

Nakon što je brutalno pretučen, njegova radnja u beranskom naselju Dolac zapaljena je. Zbog sumnje da je podmentnuo požar, uhapšen je Beranac Aleksandar Savović
3148 pregleda 2 komentar(a)
Igor Tomkić, Foto: Fosmedia
Igor Tomkić, Foto: Fosmedia
Ažurirano: 13.04.2019. 08:49h

Osnovno državno tužilaštvo u Beranama podnijelo je optužni predlog protiv Beranaca Miloša Radevića (25) i Novaka Petrića (19) koji se sumnjiče da su prebili sugrađanina Igora Tomkića, potvrđeno je “Vijestima”.

Tužilaštvo je predložilo da im se produži pritvor.

Radević i Petrić terete se za krivično djelo - nasilničko ponašanje, u sticaju sa krivičnim djelom - teška tjelesna povreda.

Nakon što je brutalno pretučen, njegova radnja u beranskom naselju Dolac zapaljena je. Zbog sumnje da je podmentnuo požar, uhapšen je Beranac Aleksandar Savović.

Istražitelji su saopštili da vjeruju da je napad na Tomkića povezan sa činjenicom da je hrvatske nacionalnosti.

Nakon što su, prema sumnjama tužilaštva, Beranci Miloš Radević i Novak Petrić brutalno pretukli sugrađanina, Igoru Tomkiću je zapaljena radnja u naselju Dolac. Zbog sumnje da je podmentnuo požar uhapšen je Beranac Aleksandar Savović”...

“Vijestima” je nezvanično saopšteno da je Savović pred inspektorima priznao da je sugrađaninu zapalio trafiku i objasnio da je to učinio jer su mu drugovi završili u zatvoru nakon što su pretukli Tomkića.

Nakon tih povezanih slučajeva, održana je vanredna sjednica Skupštine opštine Berane na kojoj su usvojeni jednoglasni zaključci - da se najoštrije osuđuju napadi i nasilje nad sugrađaninom Tomkićem, kao i maloljetnom sugrađankom koja je bila žrtva vršnjačkog nasilja.

“Apelujemo na nadležne državne organe da preduzmu sve mjere iz okvira svoje nadležnosti da se počinioci ovih krivičnih djela otkriju, procesuiraju i najstrože kazne u skladu sa zakonom”, navodi se u zaključcima.

Odbornici su tada konstatvali da je napad na Tomkića napad na multikulturalne, multinacionalne i multikonfesionalne vrijednosti Berana i Crne Gore i da postupci pojedinaca ili organizovane grupe ne odražavaju pravu sliku stanja u tom gradu, niti mogu narušiti tradicionalni multietnički sklad i suživot koji je odlika Berana.

Predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Bogdan Fatić rekao je da slučaj Tomkić ima političku i nacionalističku pozadinu, a gradonačelnik Berana Dragoslav Šćekić (SNP) odgovorio je da se nikada nije desilo da neko u Beranama bude nacionalno ugrožen. “Ono što mi je posebno zasmetalo je to što je predsjednik OO DPS-a rekao da se ovdje radi o produktu politike devedesetih godina i političke pripadnosti. Želio bih da kažu ko kome pripada, jer mi nikada nećemo dozvoliti da u našim redovima ima onih koji žele da ugrožavaju nečiju slobodu. Ako neko tako kaže, onda ja otvoreno sumnjam da je sve ovo ispolitizovano i da ima namjeru, zato što je vlast u opštini Berane suprotna od državne vlasti, da prikaže da je ovdje ambijent loš”, kazao je Šćekić.

Bonus video: