Podgorica: Uhapšen Beograđanin, osumnjičen za nepostupanje po zdravstvenim propisima

Iz Uprave policije je rečeno da je O.O. na jednoj društvenoj mreži objavio post kojim poziva na okupljanje na peronima u blizini željezničke stanice u Podgorici
71098 pregleda 130 komentar(a)
Sinoć u Podgorici, Foto: Facebook.com/p.vremeplov
Sinoć u Podgorici, Foto: Facebook.com/p.vremeplov
Ažurirano: 14.03.2020. 12:21h

U Podgorici je uhapšen O.O. (23) iz Beograda zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva.

"Po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišen je slobode O.O. zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", kazali su iz ODT-a.

Policija je protiv njega podnijela krivičnu prijavu.

"Policija je u Podgorici podnijela krivičnu prijavu i lišila slobode O.O. (23) iz Beograda zbog sumnje da je izvršio krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti", kazali su iz Uprave policije (UP).

Kažu da je O.O. je na jednoj društvenoj mreži objavio post kojim poziva na okupljanje na peronima u blizini željezničke stanice u Podgorici.

"Podgorička policija je izašla na lice mjesta gdje je zatečeno oko 500 okupljenih građana i oko 200 zaustavljenih vozila, što je suprotno odluci Ministarstva zdravlja koja je stupila na snagu 13. marta 2020. godine, a odnosi se na privremene mjere za sprječavanje, unošenje u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja korona virusa zbog čega je između ostalih donijeta i mjera zabrana okupljanja stanovništva na otvorenim javnim mjestima. O.O. je lišen slobode i uz krivičnu prijavu priveden nadležnom državnom tužiocu", saopštili su iz Uprave policije.

U članu 287 zakona, u djelu krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, a koji se tiče nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti piše da ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

U članu 288 koji se tiče prenošenja opasnih zaraznih bolesti piše da ko ne postupa po propisima, odlukama, naredbama ili nalozima za suzbijanje ili sprječavanje opasne zarazne bolesti, pa usljed toga dođe do prenošenja te bolesti, kazniće se zatvorom do tri godine.

U članu 302, stav 1, koji se tiče teških djela protiv zdravlja ljudi, između ostalog piše, da ako usljed djela iz člana 287 ovog zakonika neko lice bude teško tjelesno povrijeđeno ili mu zdravlje bude teško narušeno, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

U članu 302, stav 2 piše da ako je usljed djela iz člana 287 ovog zakonika nastupila smrtjednog ili više lica, učinilac će se kazniti zatvorom od dvije do 12 godina.

Bonus video: