Podignuta optužnica: Stijepovića Specijalno tužilaštvo tereti za pranje novca

Optužnica je poslata u podgorički Viši sud na potvrđivanje
32633 pregleda 52 komentar(a)
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Printscreen YouTube, Printscreen YouTube
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Printscreen YouTube, Printscreen YouTube
Ažurirano: 30.12.2019. 17:18h

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice i funkcionera DPS-a Slavoljuba Miga Stijepovića, kojem se na teret stavlja krivično djelo pranje novca.

Kao organizator kriminalne grupe označen je Duško Knežević, dok je optužnica podignuta protiv još pet osoba, koje su optužene za stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca.

Portparolka Višeg suda u Podgorici Aida Muzurović potvrdila je "Vijestima" da je pred kraj radnog vremena iz Specijalnog tužilaštva stigla optužnica protiv ove kriminalne grupe.

"Optužnica je podignuta i protiv - T.B. Š.Ž. K.T. G.G. K.T. i njima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije i pranje novca", saopštila je Muzurović.

U Višem sudu biće zakazano ročište, gdje će se tokom kontrole razmotriti dokazi specijalne tužiteljke Lidije Vukčević, pa če se nakon toga donijeti odluka o osnovanosti optužnog akta. Viši sud može da potvrdi optužni akt, vrati ga na dopunu ili eventualno utvrdi da nema osnova za optuženje.

Advokat Lazar Aković, koji zastupa Stijepovića, kazao je "Vijestima" da će prilikom kontrole optužnice u Višem sudu imati prilike da se upozna sa detaljima optužnice.

"Tokom ročišta prilikom kontrole kvaliteta optužnice ćemo se upoznati sa detaljima. U ovom trenutku ne znamo šta piše u njoj, jer je nijesmo ni dobili. Moj branjenik je tokom istražnog postupka negirao izvršenje krivičnog djela - pranje novca putem pomaganja", kazao je Aković "Vijestima".

Nakon što je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević u januaru ove godine objavio snimke kako u njegovoj kući u Zeti daje novac u koverti Stijepoviću, za finansiranje kampanje DPS-a, Specijalno državno tužilaštvo je 31. januara ove godine donijelo naredbu o proširenju istrage protiv Kneževića i Stijepovića.

Generalni sekretar predsjednika Mila Đukanoviča je 1. februara saslušan u svojstvu okrivljenog zbog pranja novca putem pomaganja.

Knežević, zbog toga što se nalazi u Londonu, nije saslušan u ovom kao ni u drugim predmetima gdje ga je SDT označio kao organizator kriminalnih grupa.

Tokom višemjesečne istrage, SDT je obavilo brojne razgovore ali utvrdilo odakle potiče novac, koji je Knežević u koverti predao Stijepoviću.

Na čuvenom snimku vidi se kako Knežević u svojoj kući daje Stijepoviću koverat i govori da je tu 97.500 (eura) i da je uzeto 2,5% za mijenjanje.

“Nije istina da se radilo samo o konverziji 100.000 dolara. Po dogovoru sa Milom Đukanovićem, poslao sam Stijepoviću 200 hiljada dolara preko vozača, pa ih je on vratio poslije dva dana tvrdeći da ne može dolare da iskoristi za rad na terenu u kampanji. Molio me je da ih konvertujem u eure da bi mogao da ih podijeli svojim aktivistima”, kazao je Knežević, nakon što je pustio snimak. On je tvrdio da je novac dao iz dva puta - u svojoj kući 97.500 eura, “a ostatak do 200.000 dolara takođe zamijenjenih u eure je odnio vozač kasnije u kabinet Stijepovića u sjedištu Glavnog grada”.

Tokom istrage, saznaju "Vijesti, SDT je došlo samo do dokaza da je Knežević tokom 2016. prije parlamentarnih izbora, dao 47.000 eura Stijepoviću za potrebe terenske kampanje DPS u Zeti. Vladajuća partija priznala je da je koristila tkz. crne fondove za kampanje, iako su ranije saopštavali da su finansijski izvještaji DPS-a najčistiji i da nije bilo nepravilnosti u izbornim kampanjama.

Agencija za sprječavanje korupcije je poslije izbijanja afere “Koverta” sprovela ponovnu kontrolu i saopštila da je vladajuća partija prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Ova institucija je protiv DPS-a pokrenula postupak za izricanje maksimalno zaprijećene novčane kazne od 20.000 eura i zatražila povraćaj sredstava u budžet Crne Gore u visini od 47.500 eura.

Za ostalih 50.000 eura, Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da su “puštene u promet”, ne objašnjavajući o čemu se radi.

Funkcioner DPS-a Milenko Maraš kazao je nakon objavljivanja snimka da je Stijepović za potrebe izborne kampanje DPS-a nije dao 97.000 eura, već samo 47.000 eura koje je podijelio štabovima, čime je prvi put iz DPS-a zvanično potvrđena informacija o nelegalnom finansiranju te stranke.

"Čovjek je poklonio nešto za rodni kraj. To je dato štabovima, i to je sve. Nije suma kojom vi manipulišete, već 47.500 eura. Te detalje znam jer sam obaviješten", kazao je Maraš za „Dan“ u februaru ove godine.

Tokom istrage, Stijepoviću nije odreživan pritvor, a GST je jedne prilike kazao da za traženje tog osniva nije bilo potrebe jer je "Stijepović sve priznao"...

Bonus video: