Policija ispred Hrama uhapsila tri osobe zbog sumnje da su počinili više prekršaja

Nakon što su okupljeni počeli da se razilazi, prema tvrdnjama očevidaca, više službenika u civilu, koji su došli vozilima sa civilnim tablicama, ispred hrama je privela nekoliko građana, među kojima više maloljetnika
21426 pregleda 60 komentar(a)
Policija ispred Hrama u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Policija ispred Hrama u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Službenici policije u ponedjeljak, nakon molebana u Hramu Hristovog Vaskrsenja, priveli su pet lica zbog sumnje da su prethodnih dana počinili više prekršaja.

To je sinoć saopšteno "Vijestima" iz Uprave policije.

Nakon molitve u hramu, ispred tog vjerskog objekta grupisalo se stotinjak ljudi, dok je nedaleko pod punom opremom za razbijanje protesta čekala policija.

Protoprezviter Branko Vujačić prethodno je pozvao ljude da se nakon molitve mirno raziđu.

Nakon što je grupa počela da se razilazi, prema tvrdnjama okupljenih, više službenika u civilu, koji su došli vozilima sa civilnim tablicama, ispred hrama je privela nekoliko građana, među kojima je bilo više maloljetnika.

"Operativni sastav policije je sinoć priveo pet lica koja su se potraživala zbog prekršaja koje su počinili prethodnih dana. Službenici Uprave policije su imali vidno istaknute identifikacione oznake", navodi se u odgovoru policije.

U službene prostorije Centra bezbjednosti Podgorica te noći su dovedeni su dovedeni D.Š. (18), M.L. (17), A.M. (18), M.L. (21) i D.L. (16).

"D.Š. (18), M.L. (17), A.M. (18) su lišeni slobode i zadržani u policijskim prostorijama zbog počinjenih prekršaja iz člana 11 Zakona o javnom redu i miru", piše u odgovoru.

Oni su juče ujutru sprovedeni u Sud za prekršaje u Podgorici, dok su M.L. i D.L. nakon prikupljanja obavještenja pušteni.

MCP: Osuđujemo primjenu sile

Iz Mitropolije crnogorsko primorske saopšteno je da su osobe koje nijesu nosila policijsku uniformu pod prijetnjom pištoljima i primjenom sile, ispred Hrama priveli grupu djece od 14 godina i starije i odvedeli ih u vozila koja nisu imala policijske oznake.

"Preporuka sveštenstva donesena na osnovu informacija sa kojima smo raspolagali da će biti ubačene osobe koje će gađati policajce i izazivati haos i nered ulicama Podgorice, pokazala se istinitom. Najoštrije osuđujemo primjenu sile od strane tajne policije nad nedužnom djecom i pozivamo predstavnike Savjeta za građansku kontrolu rada policije, kao i nevladin sektor da zatraže unutrašnju kontrolu rada službenika policije i ako se utvrde ove činjenice i prekoračenja ovlašćenja, kazne lica koja su tukli djecu", navodi se u saopštenju Mitropolije crnogorsko primorske.

Bonus video: