Policija podnijela 11 prekršanih prijava protiv članova "Odupri se-97.000"

Aktivisti pokreta "Odupri se - 97.000" održali 11. aprila performans ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici da bi protestovali nakon blokade zgrada CEDIS i EPCG (10. april) kada su nepoznata lica nasrnula na neke od učesnika protesta
2658 pregleda 5 komentar(a)
Protest ispred Tužilaštva: Odupri se-97.000, Foto: Vanja Kosović
Protest ispred Tužilaštva: Odupri se-97.000, Foto: Vanja Kosović
Ažurirano: 15.04.2019. 16:12h

Podgorička policija je podnijela 11 prekršajnih prijava protiv aktivista građanskog pokreta "Odupri se-97.000" zbog "neprijavljenog javnog okupljanja" ispred Vrhovnog državnog tužilaštva.

Demir Hodžić se tereti da je odgovoran jer on nije bio prijavljen, a Slaven Radunović (DF), Vladislav Dajković (Prava Crna Gora) i aktivisti Pokreta "Odupri se" Dragan Sošić, Mirsad Kurgaš, Vasilije Miličković, Nenad Čobeljić, Džemal Perović, Nikola Grdnić, Danijela i Vanja Đurišić za ometanje službenog lica u vršenju zakonskih ovlašćenja.

"Protiv D.H. (32) je ovom Sudu podnijet zahjtev za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenog prekršaja iz čl. 33 Zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama (neprijavljivanje javnog okupljanja), dok je protiv još deset lica – S.R. (55), V.D. (27), D.S (41), M.K. (58), V.M. (66), N.Č. (53), Dž.P. (62), N.G. (30), D.Đ. (51) i V.Đ. (53) navedenom Sudu podnijet zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog počinjenog prekršaja iz čl.11 Zakona o javnom redu i miru (ometanje službenog lica u vršenju zakonskih ovlašćenja)", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Aktivisti pokreta "Odupri se - 97.000" održali 11. aprila performans ispred zgrade Vrhovnog državnog tužilaštva u Podgorici da bi protestovali nakon blokade zgrada CEDIS i EPCG (10. april) kada su nepoznata lica nasrnula na neke od učesnika protesta.

"Naime, ispred objekta VDT u Ulici Slobode Podgorici se 11. aprila 2019. godine oko 13,30 časova okupila grupa od oko 40 građana, koju je organizovao D.H. Centru bezbjednosti Podgorica navedeno okupljanje nije bilo prijavljen,o iako je to bila obaveza organizatora u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima i javnim priredbama. S obzirom da javno okupljanje nije bilo prijavljeno, policijski službenici Centra bezbjednosti Podgorica su prisutnim građanima u više navrata izdali upozorenje da prekinu javno okupljanje, da se mirno raziđu i da svoje javno okupljanje prijave u skladu sa zakonom za naredni period. Uprkos izdatim upozorenjima od strane policijskih službenika, okupljeni građani se nisu razišli, nakon čega im je shodno zakonu u više navrata izdato naređenje da se raziđu, kojom prilikom su upozoreni na zakonske posljedice. Okupljeni građani su se oglušili i o izdato naređenje, čime su ometali službena lica u vršenju svojih ovlašćenja, nastavljajući okupljanje, da bi oko 15,00 časova počeli da se razilaze"m navodi se u saopštenju Uprave policije.

O ovom događaju obaviješten je državni tužilac u ODT u Podgorici, koji se izjasnio da u radnjama ovih lica nema elemenata bića krivičnog djela, te su službenici CB Podgorica shodno tome protiv navedenih lica podnijeli zahtjeve za pokretanje prekršajnog postupka.

Službenici CB Podgorica preduzimaju dalje aktivnosti na identifikovanju ostalih učesnika ovog javnog okupljanja, radi izjašnjenja nadležnog tužioca o njihovoj krivičnoj ili prekršajnoj odgovornosti.

Bonus video: