Poslanici pitali za Aca Đukanovića i Miomira Mugošu

Prema informacijama “Vijesti”, poslanike Demokratskog fronta interesovali su podaci o predmetima “Vardar” i “Klap”, kao i da li se u tim istragama obrađuju optužbe protiv predsjednikovog brata - Aca Đukanovića
8151 pregleda 2 komentar(a)
Veljović i Lazović dolaze na sjednicu odbora, Foto: SAvo Prelević
Veljović i Lazović dolaze na sjednicu odbora, Foto: SAvo Prelević

Rat kriminalnih klanova, tovari droge i crnogorski pomorci uključeni u međunarodnom švercu narkotika, prikriveni isljednici i zaštita svjedoka, trgovina ljudima, ali i finansijske istrage, suzbijanje korupcije i pranja novca... bili su teme zatvorene sjednice skupštinskog Odbora za antikorupciju.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, njegov pomoćnik Sektora za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala Zoran Lazović i ministar MUP-a Mevludin Nuhodžić, preko pet sati, odgovorali su na pitanja članova Odbora za antikorupciju, ali i predstavili akcije koje je UP sprovodio tokom prošle godine.

Prema informacijama “Vijesti”, poslanike Demokratskog fronta interesovali su podaci o predmetima “Vardar” i “Klap”, kao i da li se u tim istragama obrađuju optužbe protiv predsjednikovog brata - Aca Đukanovića.

Poslanike je zanimalo i kako da u tim predmetima nema postupaka protiv direktora Poreske uprave Miomira Mugoše, iako je uhapšeno 10 službenika te institucije. “Iz DF-a smo izrazili nezadovoljstvo radom Uprave policije i ponovili naš poznati stav - dok je DPS, vlast neće i ne može biti suštinske i sveobuhvatne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije. Posebno smo naglasili da ni u 2019. nije bilo rezultata u borbi protiv tzv. visoke korupcije, naglašavajući selektivnost u toj borbi nadležnih institucija”, kazao je “Vijestima” predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović.

Ni ovog puta na saslušanje nijesu pozvani vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, niti glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji su ranije odbijali da Skupštini dostavljaju posebne izvještaje o istragama...

“Za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, primarnu ulogu ima GST, onda je potpuno sada jasno da on bježi od kontrolnih saslušanja u Skupštini. Na matičnim odborima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije on bi morao, a što mu je zakonska obaveza, da bude ispitivan za konkretna djelovanja. Umjesto toga, on ima javne predstave - samopromocije kroz koje ulazi u fazu bahatosti i nezakonitog progona političkih protivnika Mila Đukanovića”, kazao je Bulatović.

Opozicioni blok je na sjednici ponovio da je ova garnitura policije “posvećena očuvanju Đukanovićeve i vlasti DPS-a”.

“Razgovarali smo i o tržištu ljekova i monopolskoj poziciji kompanije ‘Glosarij’ ali i akcijama koje se odnose na kompaniju ‘Vektra Boka’ i ‘Vektra Jakić’. Posebno nas je interesovalo pitanje pranja novca i osposobljenosti UP i tužilaštva za sprovođenje finansijskih istraga. Evidentno je da je usvajanjem Zakona o tužilaštvu drugačija pozicija policije i da to, po mom sudu, traži konsultativno saslušanje na tu temu. Odnosno, međuinstitucionalnu saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije UP, GST i VDT”, kazao je Bulatović.

Na sjednici je, saopšteno je “Vijestima”, bilo riječi i o mjerama tajnog nadzora i osposobljenosti policije u borbi protiv mafije, ali i o tome da li ima nezakonitog praćenja novinara, NVO, episkopa i opozicionih političara.

Nedavno su UP i SDT učestvovali u međunaordnim akcijama porotiv trgovine narkoticima, u kojima su zaplijenjeni ogromni tovari kokaina.

Poslanici su na sjednici u “gluvoj sobi”, naglasili da bi trebalo da se sagleda i to da li UP ima sve institute “potrebne za borbu protiv narkotika, ali i razmotriti stanje u ZIKS-u”. Oni su naglasilii da treba ispitati u kojoj mjeri članovi narko-bandi i kriminalci olako dolaze do slobode, kao i na koji način.

“Zavjera ćutanja zbog hapšenja poslanika DF-a”

Poslanik DF-a Predrag Bulatović kazao je da su predstavnike UP i MUP-a pitali i za “nezakonito hapšenje poslanika DF-a” u Skupštini.

“Moram reći da postoji zavjera ćutanja i prikrivanja nalogodavaca - kako u Skupštini, tako i u UP. Očigledno je da pored krivične prijave, koju ćemo podnijeti i analize od strane obudsmana ovog slučaja, moraćemo otvoriti raspravu u Skupštini povodom zapisnika sa te sjednice, ali i razmotriti pitanje smjene predsjednika Skupštine”, kazao je Bulatović.

Bonus video: