Posljednje "Nebeske note" Milana Radovića - Vijesti.me
LJUBAV PREMA PLANINI GA KOŠTALA ŽIVOTA

Posljednje "Nebeske note" Milana Radovića

Najvjerovatnije se odlomila ledena litica na kojoj je Radović stajao ispred šatora

Radović
Radović (Foto: Privatna arhiva)

Jedan od najuspješnijih crnogorskih planinara Milan Radović (49) poginuo je prije dva dana tokom ekspedicije “Pik Pobeda” u planinskom masivu Tjan Šen.

Prema saznanjima “Vijesti”, Radović je poginuo nakon što je sa klupskim kolegom iz “Visokogoraca” Aleksandrom Đajićem sišao sa vrha u bazni kamp C4, na oko 6.400 metara.

U kampu su, saznaju “Vijesti”, razapeli šator, u koji je Đajić ušao. Radović je pozvao kolegu da izađe i fotografiše ga, što je Đajić i učinio. Nakon što se ponovo vratio u šator čuo je da su lupile dereze, istrčao je, ali nije vidio Radovića. Počeo je da ga doziva, zatim se osigurao i počeo da traži prijatelja niz litice. Nekoliko stotina metara niže ugledao je njegovo tijelo. Najvjerovatnije se odlomila ledena litica na kojoj je Radović stajao ispred šatora.

Radović i Đajić su na vrh visok 7. 439 metara krenuli 20. jula. Vrh Pik Pobede nalazi se u planinskom masivu Tjan Šen i granični je vrh između Kirgistana i Kine.

Radović je rođen u Plužinama 15. aprila 1970. godine.

Za sobom je ostavio suprugu i četvoro djece.

Bavio se najprije fudbalom i atletikom, a potom planinarenjem. U PSK “Komovi” bio je član Upravnog odbora i Tim lider za visokogorstvo i alpinizam. Za to vrijeme “Komovi” su postigli najznačajnije rezultate. Jedan je od osnivača Planinarskog kluba “Visokogorci Crne Gore”. Bio je načelnik Komisije za planinarstvo, alpinizam i ekspedicije PSCG, a vodio je više desetina planinarskih ekspedicija u zemlji i inostranstvu. Sa Draganom Bulatovićem izveo je 2008. prvi uspješan uspon crnogorskih alpinista na vrh preko osam hiljada metara, Manaslu (8.163) na Himalajima. Napisao je veliki broj tekstova o planinarenju, autor je knjige “Nebeske note”.

Dobitnik je povelje “Podvig godine” Opštine Danilovgrad za 2009. i Povelje - najvišeg priznanja PSCG za izuzetne sportske rezultate i doprinos razvoju planinarstva. Bio je zaposlen u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.


Vidi sve komentare