Potvrđena optužnica Kimpanovu za stradanje četiri osobe u potapanju čamca

Na ročištu za ispitivanje zakonitosti optužnice advokat Jugoslav Krpović je sudu predložio da se oglasi nenadležnim za postupanje po optužnici
10765 pregleda 4 komentar(a)
Sveštenik Neofit, Foto: TV Vijesti
Sveštenik Neofit, Foto: TV Vijesti

Viši sud u Podgorici potvrdio je optužnicu Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv sveštenika Neofita, odnosno Gorana D. Kimpanova iz Zrenjanina, zbog tragedije na ušću rijeke Morače u Skadarsko jezero, kada su stradale četiri osobe nakon prevrtanja čamca 3. februara 2019, kojim je okrivljeni Kimpanov upravljao, saznajemo u tom sudu.

Na ročištu za ispitivanje zakonitosti optužnice advokat Jugoslav Krpović je sudu predložio da se oglasi nenadležnim za postupanje po optužnici. Dodao je da ukoliko sud smatra da je nadležan, predložio je da sud donese rješenje u kojem će navesti da nema mjesta optužbi i das obustavi postupak protiv Kimpanov Gorana, jer nema dovoljno dokaza da je okrivljeni osnovano sumnjiv.

Branilac smatra da je pravno neprihvatljivo da je, kako je navedeno u optužnici, s umišljajem izvršio krivično djelo "teško djelo protiv opšte sigurnosti".

Naveo je da je nesporna je činjenica da je njegov branjenik upravljao čamcem 3. februara ove godine, te da je takođe nesporna činjenica da se čamac usljed jakih talasa izazvanih iznenadnim vjetrom prevrnuo, te da su se tada utopili Ratko, Jana i Nina Kumburović, te Darko Vujošević.

"Nesporna činjenica da je upravljao plovilom, bez dozvole za plovidbu, i da je upravljao plovilom bez prsluka za spašavanje za sve putnike, na šta su ga obavezali pravni propisi. Ali je netačno da je tom prilikom opšteopasnom radnjom i sredstvom izazvao opasnost za život ljudi, kada je nastupila smrt više lica, pri čemu je bio svjestan da može učiniti djelo i da je na to pristao", istakao je tada advokat Krpović.

Bonus video: