Potvrđena optužnica u predmetu "Aerodromi", za "Karbon" se još čeka odluka suda

Optužnicom tužiteljke Lidije Vukčević, Duško Knežević se tereti da je Marka Nikolića i Dijanu Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita
22441 pregleda 5 komentar(a)
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović, Filip Roganović
Duško Knežević, Foto: Filip Roganović, Filip Roganović, Filip Roganović
Ažurirano: 24.12.2019. 19:03h

Specijalno vijeće sutkinje Evice Durutović potvrdilo je optužnicu u predmetu "Aerodromi", u kojim su okrivljeni Duško Knežević, bivši izvršni direktor "Atlas banke" Marko Nikolić i direktorka sektora platnog prometa te banke Dijana Zečević, zbog optužbi da su Aerodrome Crne Gore oštetili za tri miliona eura.

Optužnica je potvrđena i protiv pravnog lica - firme "A B".

Prije desetak dana na ročištu oko kontrole optužnice, specijalna tužiteljka Lidija Vukčević rekla je da je optužnica u ovom predmetu zakonito podignuta i zasnovana na pravno valjanim dokazima, materijalnim podacima, ali i nalazu i mišljenju vještaka ekonomsko-finansijske struke.

Advokati odbrane - Zdravko Đukanović i Nemanja Jolović, na posljednjem ročištu predložili su specijalnom vijeću da obustavi krivični postupak. Oni su smatrali da optužnica nije zasnovana na zakonitim dokazima.

Sutkinja Durutović je tada najavila da će odluku o potvrđivanju optužnice donijeti u roku od 15 dana.

Optužnicom tužiteljke Vukčević, Knežević se tereti da je Nikolića i Zečević podstrekavao na zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju, odnosno da prisvoje novac Aerodroma nakon isteka oročenja depozita.

Okrivljeni Nikolić i Zečević, optužuju se, da su od 11. avgusta do početka decembra prošle godine, mimo zakonskih ovlašćenja, nakon isteka oročenja sredstava, zadržali depozite preduzeća Aerodromi Crne Gore u iznosu od tri miliona eura, iako je Uprava Aerodroma u više navrata pismeno tražila prebacivanje novca na račun preduzeća.

Tužilaštvo smatra da je Knežević sprječavao ovlašćene službenike Atlas banke da ispune nalog Aerodroma Crne Gore.

JP Aerodromi su u julu 2016. u Atlas banci oročili tri miliona eura depozita na godinu. Poslije isteka tog roka, menadžment Aerodroma je isti iznos oročio na još godinu, a oročenje depozita isteklo je 11. avgusta prošle godine.

Nakon uvođenja prinudne uprave u Atlas banci, depozit preduzeća JP Aerodromi Crne Gore ostao je zarobljen pa je podnijeta krivična prijavu protiv ovlašćenih lica u banci.

Centralna banka je 4. aprila uvela stečaj u Atlas banku.

Vijeće sutkinje Durutović još nije donijelo odluku od potvrđivanju optužnice u predmetu "Karbon", jer odluka nije još ekspedovana.

Specijalna tužiteljka u julu je podigla optužnicu u tom predmetu protiv Duška Kneževića, koji je označen kao organizator četvoročlane kriminalne grupe, koja mu je svojim djelovanjem pribavila imovinsku korist od 1.900.000 eura.

Optužnica je u predmetu "Karbon" podignuta i protiv bivšeg izvršnog direktora Invest banke Montenegro (IBM) Zorana Nikolića i nekadašnjeg člana Odbora direktora te banke Predraga Dašića, izvršne direktorice „Global karbona“ Biljane Bašović i dugogodišnje Kneževićeva saradnice u više kompanija u okviru grupe, kao što su "Atika land“ i "Mogren hil" - Brankice Bašović.

Istragom je Specijalno tužilaštvo došlo do dokaza da je ova grupa od 2008. do 2017, po uputstvima Kneževića, u više navrata realizovala njegove odluke kojim je preko kompanije „Global karbon“ oštećena Invest Montenegro banka.

Bonus video: