Raičević, "Zetagradnja" i Stojanović oslobođeni optužbi za višemilionsku malverzaciju

Sutkinja Vuković je analizrajući sporne ugovore kazala da sprovedeni dokazi nesumnjivo ukazuju da je Raičević prilikom prodaje Duvanskog postupao savjesno s pažnjom dobrog privrednika
2174 pregleda 0 komentar(a)
Duvanski kombinat Podgorica (Ilustracija), Foto: Filip Roganović
Duvanski kombinat Podgorica (Ilustracija), Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.01.2019. 16:22h

Sudija specijalnog Odjeljenja podgoričkog Višeg suda Ana Vuković oslobodila je optužbe stečajnog upravnika Duvanskog kombinata Veselina Raičevića, preduzeće Zetagradnju i nekadašnjeg direktora te komapnije Miloša Stojanovića, koji su se optužnicom teretili za višemilionsku malverzaciju prilikom kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Tokom skoro jednostanog obrazloženja svoje odluke, sudija Vuković je analizrajući sporne ugovore kazala da sprovedeni dokazi nesumnjivo ukazuju da su Raičević prilikom prodaje Duvanskog postupao savjesno s pažnjom dobrog privrednika, ali i da je Zetagradnja kako kupac zakonski štitila svoje interese.

Sudija Vuković, je podsjetila i da je Zetagradnja uplatila dvije rate ali ne i treću ratu, koju je trebalo isplatiti nakon preuzimanja neookretnosti od DKP. Kako do primopredaje nepokretnosti nije došlo u predviđenom roku treća rata nije ni uplaćžena. Osim toga Zetagradnja je iz istog razloga umanjila u kuporodajnu cijenu za iznos kamate od osam odsto na već uplaćene avanse u iznosu od 6 miliona i 400 hiljada eura, a koji se odnose na vrijeme kašnjenja.

Dodaje i da je Zetagradnja je s pravom zahtjevala umanjenje kuporodajne cijene za iznos kamate na već uplaćene avanse zbog nepoštovanja roka primopredaje nekretnine. Zbog toga je Sud ocjenio da je bez utemeljenja optužba Tužilaštva da je Zetagradnja bila dužna da isplati u cjelosti dogovorenu cijenu. Sudija Vuković je dodala i da su avansne uplate Zetagradnje iskorištene u rješavanju socijalnih programa DKP-a.

Njihovi advokati objašnjavaju zašto je ovakva odluka za njih od samog početka bila jedina očekivana i moguća.

“Posebno je tu interesantno i nezamisivo da se krivično goni kupac neke nekretnine jer je legitimno prirodno pravo svakog kupca da ne mora da da bilo kakvu ponudu, pa može da da i ponudu koja njemu odgovara. Jedino je pravo prodavca da tu ponudu i odbije ili ne prihvati na bilo koji drugi način. Međutim za prihvatanje ponude od strane prodavca kupac ne može da snosi bilo kakvu odgovornost, kazao je novinarima Velibor Marković, branilac bivšeg izvršnog direktora “Zetagradnje” Raičevića i “Zetagradnje”.

Njegov kolega Antonijo Brajović, koji je branio Stojanovića ističe da ovim poslom nikakvu štetu država nije pretrpjela.

“S obzirom da je Vlada CG nesumnjivo donijela zaključak da je država iz ugovora sa Zetagradnjom izašla u plusu sa nekih 50 miliona eura bilo je zaista suludo voditi ovaj postupak koji je trajao više od dvije godine i koji je u velikom potresao familije okivljenih potpuno nedužnih ljudi. Dakle sa 50 milona eura plusa, govorimo o iznosima koji su plaćeni za poreze i doprinose nekoliko stotino radnika je svo to vrijeme primalo platu. Dakle, dobavljači i ostali su svi izmireni, kazao je advokat Brajović.

Izricanju presude prisustvovale su i Demokrate. Velizar Kaluđerović novinarima je kazao da oslobađajuću odluku doživljavaju kao nastavak promovisanja nekažnjivosti i neodgovornosti, kako tvrde, uprkos ogromnoj šteti koja se nanosi i javnom interesu i građanima Crne Gore

“ Oslobađajuća presuda a niko nije mogao osporiti činjenice da je Duvanski kombinat prodat u nezakonitom i štetnom postupku i uz to po podcijenjenoj cijeni od 13,2 miliona evra od kojih je plaćeno samo 7 miliona i 200 hiljada evra, dakle 6 miliona evra manje zbog skandaloznih klauzula u tom kupoprodajnom ugovoru koje nijesu bile predmet ponude ostalim zainteresovanim kupcima u javnom konkursu koji je stečajni upravnik objavio", kazao je Kaluđerović.

Na ovu presudu Specijalno tužilaštvo ima pravo žalbe Apelacionom sudu Crne Gore.

Bonus video: