Rastodera privodila policija Srbije, ispitivali ga i agenti BIA

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i BIA-e nijesu odgovorili zašto je Rastoder uhapšen i ispitivan
19879 pregleda 20 komentar(a)
Samir Rastoder, Foto: Facebook
Samir Rastoder, Foto: Facebook
Ažurirano: 31.05.2019. 21:14h

Srpska policija uhapsila je juče urednika portala "Standard" Samira Rastodera u blizini Kraljeva, gdje je, kako je saopšteno iz njegove redakcije, bio na radnom zadatku.

Uz njega uhapšen je i taksista koji ga je prevozio.

Iz Standarda su napisali da je Rastoder pušten nakon što je uredništvo portala nestanak prijavilo crnogorskoj policiji i, kako su naveli, uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu.

Portal "Standard" navodi da su pripadnici srpske policije i Bezbjednosno informativne agencije (BIA) njihovog novinara bez objašnjenja "maltretirali punih šest sati, isljeđivali i skidali do gole kože".

"Tom prilikom, Rastoder je nezakonito pretresan, a oduzet mu je i mobilni telefon, koji je sve vrijeme njegovog zadržavanja bio u rukama agenata, koji su ga po svemu sudeći detaljno pregledali. Rastoder je pušten sinoć nakon što je uredništvo nestanak prijavilo crnogorskoj policiji i uputilo poruke na njegov broj da će slučaj tretirati kao otmicu. Rastoder je bio na radnom zadatku i u proputovanju kroz Kraljevo, zaustavljen je oko 14.30 časova, kada ga je policija opkolila sa petoro automobila i u nalik na filmsku akciju izvukla iz vozila njega i vozača jedne taksi firme, koju je angažovao portal Standard", piše taj medij.

Tvrde da su policajci novinara ispitivali šta je radio u Srbiji, kao i o tome šta urednik Standarad misli o političkoj situaciji u Srbiji, šta misli o njihovom predsjedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić, zatim šta misli o priznanju Kosova od Crne Gore te o mišljenju o prijemu Crne Gore u NATO.

"Sve ovo navodi na zaključak da je interesovanje agenata BIA-e imalo sasvim drugu pozadinu od one koju su šturo saopštili da se navodno sumnjivo kretao rutom gdje je prolazila štićena ličnost."

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i BIA-e nijesu odgovorili zašto je Rastoder uhapšen i ispitivan.

Portal "IN4S" objavio je "da su srbijanske Bezbjednosno službe presrele Rastodera koji je nosio 1.500 eura svjedoku saradniku u sudskom procesu za pokušaj terorističkog napada Saši Sinđeliću" što je Standard demantovao.

Povodom hapšenja Rastodera oglasio se i Demokratski front (DF) saopštivši da je Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić angažovao Rastodera da Sinđelića preveze u Crnu Goru.

Tu akciju su, tvrde, spriječili bezbjednosni organi Srbije.

Bonus video: