Rutović odbacio prijavu protiv Sudskog savjeta

Tri NVO navode da SDT nije kontaktiralo podnosioce krivične prijave, niti predložene svjedoke, niti je obavijestilo da je preduzelo ikakve radnje u cilju provjere navoda iz prijave
3974 pregleda 1 komentar(a)
Veljko Rutović, Foto: Boris Pejović
Veljko Rutović, Foto: Boris Pejović

Specijalni državni tužilac Veljko Rutović odbacio je krivičnu prijavu koju su nevladine organizacije Akcija za ljudska prava HRA, Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS i Institut alternativa IA podnijele 13. septembra protiv članova i članica Sudskog savjeta, zbog sumnje da su, prekršili propise prilikom izbora 10 kandidata za sudije u osnovnim sudovima Crne Gore i počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja, nesavjestan rad u službi , protivzakoniti uticaj, falsifikovanje isprave i povreda ravnopravnosti.

“Prijava je odbačena obavještenjem sa formalnom napomenom “ne postoji osnovana sumnja da su prijavljeni izvršili navedena krivična djela, niti bilo koje drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti”, umjesto obrazloženim rješenjem kako nalaže Zakonik o krivičnom postupku”, saopštili su iz tri NVO.

Navode da SDT nije kontaktiralo podnosioce krivične prijave, niti predložene svjedoke, niti je obavijestilo da je preduzelo ikakve radnje u cilju provjere navoda iz prijave.

“U krivičnoj prijavi je ukazano na grubo kršenje procedure za izbor sudija u pogledu intervjuisanja kandidata i sprečavanja sukoba interesa posebno kod Vesne Medenice, predsjednice Vrhovnog suda, koja je učestvovala u ocjenjivanju i pisanog testa i intervjua svoje savjetnice iz kabineta, ćerke vjenčane kume i sina njenog dugogodišnjeg zamjenika na funkcijama", navode iz HRA, MANS i IA..

Dodaju da je "ispitivanje sprovedeno nepropisno".

"Cjene za intervju su “poklonjene” jer su ih svi članovi i članice Savjeta davali bez osnova, čime su oštetili i kandidate koji nijesu izabrani kao i javni interes za objektivnim i zakonitim izborom sudija. HRA, MANS i IA će podnijeti pritužbu Vrhovnom državnom tužiocu za preispitivanje rješenja o odbacivanju krivične prijave. Uprkos svemu, nastavićemo da preduzimamo sve potrebne radnje koje bi morale izazvati adekvatne reakcije organa pravne države”, zaključuju u saopštenju

Bonus video: