Savjet će u Nikšiću pratiti primjenu policijskih ovlašćenja i postupanje policije

Iz tog tijela saopštili su da oni ocjenjuju primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda
5633 pregleda 1 komentar(a)
Nikšić, Foto: Boris Pejović
Nikšić, Foto: Boris Pejović

Članovi Savjeta za građansku kontrolu rada policije u subotu će u Nikšiću pratiti primjenu policijskih ovlašćenja i postupanje policije.

Iz tog tijela saopštili su da oni ocjenjuju primjenu policijskih ovlašćenja radi zaštite ljudskih prava i sloboda.

"Praćenje i ocjena primjene policijskih ovlašćenja se vrši zbog obezbjeđivanja profesionalnih i etičkih normi u postupanju i standarda ljudskih prava kako bi policija bila odgovorna građanima i zajednici kojima služi. Svojim prisustvom i neposrednim praćenjem primjene ovlašćenja Savjet želi osigurati profesionalno i odgovorno postupanje policije. Istovremeno, Savjet podsjeća da je shodno međunarodnim i domaćim standardima pravo na mirno okupljanje garantovano samo dok je okupljanje mirno. Po tom pitanju građanima Crne Gore obratio se i direktor Uprave policije",kazali su iz Savjeta.

Oni su pozvali građane Crne Gore koji planiraju da učestvuju na predstojećim javnim okupljanjima da svojim pristupom i ponašanjem doprinesu da događaji proteknu bezbjedno i mirno, uz poštovanje javnog reda i mira:

"A od policije se očekuje da pokaže pripremljenost, punu riješenost i posvećenost države Crne Gore prema vladavini prava i zaštiti osnovnih ljudskih prava i sloboda", poručili su oni.

Bonus video: