SDT sad gluv za Jovanovićevo priznanje

Specijalno državno tužilaštvo odustalo od optužbi protiv srpskog državljanina, koji je u odbrani ispričao što je svjedok saradnik u postupku državni udar tražio od njega
6099 pregleda 7 komentar(a)
Oslobođen optužbi: Miloš Jovanović, Foto: Printscreen
Oslobođen optužbi: Miloš Jovanović, Foto: Printscreen

Srpski državljanin Miloš Jovanović neće odgovarati zbog terorizma u pokušaju u oktobru 2016. godine, iako je i sam priznao svoju ulogu u državnom udaru.

Specijalno državno tužilaštvo odustalo je od optužbi protiv njega dvije godine nakon što je u sudnici Višeg suda ispričao da je svjedok saradnik u postupku “državni udar” Saša Sinđelić 16. oktobra 2016. od njega zahtijevao da istoga dana ode u Podgoricu, obuče policijsku uniformu i sukobi se sa organima reda. Komentarišući takvu odluku SDT-a, jedan od nepravosnažno osuđenih u predmetu “državni udar” i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević, za “Vijesti” je rekao da to predstavlja “najbolji dokaz o skandalozno kriminalnoj montaži državnog udara”.

Na ročištu održanom 26. septembra u podgoričkom Višem sudu, pred sutkinjom Suzanom Mugošom, specijalni tužilac je u završnoj riječi odustao od daljeg krivičnog gonjenja Smederevčanina.

To je za “Vijesti” potvrdila savjetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Aida Muzurović, objašnjavajući da je optužba odbijena:

“Viši sud u Podgorici donio je presudu kojom se optužba odbija protiv ovog okrivljenog zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. Ovu odluku sud je donio nakon što je specijalni državni tužilac u završnoj riječi na glavnom pretresu odustao od daljeg krivičnog gonjenja protiv ovog optuženog”, kazala je ona.

Jovanoviću se sudilo u odvojenom postupku, jer je iz Crne Gore pobjegao desetak dana nakon iznošenja odbrane na suđenju optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

U tom postupku, u kom su optužena i dvojica lidera Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić 9. maja izrečena je prvostepena presuda - 13 osoba optuženih za planiranje više terorističkih akcija 16. oktobra 2016. godine osuđeno je na ukupno 69 godina i sedam mjeseci zatvora. Knežević je podsjetio i za šta je Jovanović optuživan.

“Upravo su prema optužnici SDT-a Miloš Jovanović i Saša Sinđelić čitav 16. oktobar proveli zajedno i dogovarali šta da se radi nakon što je navodno propao državni udar. Podsjećam da je Jovanović u svojoj odbrani izjavio da su tog dana, između ostalog, tražili i snajperiste da ubiju Mila Đukanovića. Nakon toga, opet po optužnici SDT-a, Miloš Jovanović je 19. oktobra došao u Podgoricu da razbije staklo na stranačkim prostorijama NSD-a, što je navodno učinio, i vratio se vozom za Srbiju. Sad saznajemo od SDT-a da je sve što su govorili Sinđelic i Jovanović o svojim kriminalnim radnjama bilo izmišljeno i da nema elemenata bića krivičnog djela”.

Jovanović je, iznoseći odbranu, potvrdio mnoge navode iz optužnice specijalnog tužilaštva o navodnoj zavjeri da se svrgne vlast u Podgorici.

U uvodnom dijelu izlaganja, optuženi je rekao da je 18. oktobra 2016. godine avionom stigao u Podgoricu kako bi obavio zadatak za Sinđelića - da pirotehnikom i Molotovljevim koktelima ruinira zgradu u Podgorici, sjedište jedne političke partije.

Ispričao je da to nije učinio iz straha da nekoga ne povrijedi i da je na tom objektu “samo” polomio dva stakla.

“Sinđelić mi je objasnio da su to prostorije neke stranke i da nikoga tamo neće biti i da spalim čitavu zgradu. To sam htio da uradim zbog novca. Dobio sam 500 eura od Sinđelića za izvršenje”.

Tvrdi da mu Sinđelić nije objasnio zbog čega to treba da učini i da mu je više puta rekao da ćuti i gleda svoja posla.

Rekao je i da je 16. oktobra bio sa Sinđelićem kada je ovaj u jednoj beogradskoj firmi za obezbjeđenje tražio “50 drčnih momaka koji bi obukli uniforme crnogorske policije i tukli se sa njima”...

Knežević: Samo su on i Dikić imali kontakt sa Sinđelićem

Jedan od lidera DF-a, Milan Knežević rekao je juče da je Miloš Jovanović inače “bio jedini optuženi državljanin Srbije koji je na suđenje dolazio iz hotela koji mu je plaćalo Specijalno policijsko odjeljenje”.

“Takođe je jedini čovjek od optuženih, pored generala Bratislava Dikića, koji je imao direktan kontakt sa Sinđelićem. Ostaje mi samo da nagađam da je Neno Vujošević (Nenad Vujošević, uhapšeni sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva prim. aut) onih dana bio u Beogradu da se dogovori sa Milošem Jovanovićem u ime tužilaštva, i da je to bio njegov posljednji zadatak za nezavisno crnogorsko pravosuđe. Ili, što bi reko Bata Stojković u Maratoncima - ‘Ala ga je opravio’”, rekao je Knežević.

Bonus video: