Suđenje za ubistvo Borete i Zečevića: Ne može se utvrditi vrijeme nanošenja biološkog traga

"Ne mogu da se izjašnjavam, radi se o kompleksnom DNK profilu, jer prije svega potiče od više osoba. Ne postoje analize kojima se može utvrditi vrijeme nanošenja biološkog traga", rekla je vještakinja
2552 pregleda 1 komentar(a)
Uviđaj nakon unistva Đorđa Borete i Dragana Zečevića, Foto: Vuk Lajović
Uviđaj nakon unistva Đorđa Borete i Dragana Zečevića, Foto: Vuk Lajović

Kao što su i najavili, advokati odbrane okrivljenih za ubistvo Đorđa Borete i ljekara Dragana Zečevića u Bečićima 7. decembra 2016. godine u bečićkom lokalu "Trofej", postavili su danas u nastavku suđenja, sijaset pitanja vještakinji za DNK analize Sandri Kovačević, zamjenici načelnika Forenzičkog centra u Danilovgradu.

Odbrana je danas navela da će primjedbe na izjašnjenje vještaka na dopunski nalaz, sudu dostaviti podneskom, i to nakon što im bude uručen zapisnik sa glavnog pretresa.

Odgovarajući na pitanja advokata Vladimira Đurkovića, branioca okrivljenog Ivan Cicmila, vještak Sandra Kovačević, je navela da se ne može izjasniti kako je nanešen trag označen brojem 15, na ručnom alatu.

"Ne mogu da se izjašnjavam, radi se o kompleksnom DNK profilu, jer prije svega potiče od više osoba. Ne postoje analize kojima se može utvrditi vrijeme nanošenja biološkog traga", rekla je vještakinja.

Ona je u dopunskom nalazu navela da je rezultat DNK analize dao ograničenu podršku hipotezi da je Ivan Cicmil jedan od donora biološkog materijala na uzorku izuzetom sa traga - ručni alat odvijač pronađen u garaži, dok nisu podržane hipoteze da su okrivljeni Vasilije Rafailović, Ratko Vušović, Miljan Bulatović, Vladimir Šmanja, Ilija i Boško Pavlović jedan od mogućnih donora biloškog materijala”, navodi se u nalazu Forenzičkog centra u Danilovgradu koji potpisuje dr Sandra Kovačević zamjenica načelnika.

Branilac je pitao da li je alat mogao biti donijet u garažu nakon nanošenja tragova.

"Ovdje se radi o miješanim biološkim tragovima, mogao je da bude donijet u garažu, prije, u toku ili nakon donošenja ovog alata u garažu", pojasnila je Kovačević.

Prema optužnici, Rafailović je okrivljen da je organizator sedmočlane grupe koja je planirala likvidaciju Borete, kao i za direktnog izvršioca ovog ubistva.

Optuženi su Vasilije B. Rafailović u bjekstvu, Miljan R. Bulatović, Vladimir Z. Šmanja, Ratko M. Vušović, koji je u bjekstvu i Ivan D. Cicmil, u bjekstvu.

U maju 2016. godine, na teritoriji Crne Gore, okrivljeni Rafailović i Bulatović organizovali su kriminalnu organizaciju, a članstvo u kriminalnoj organizaciji su prihvatili okrviljeni Šmąnją, Vušović, Cicmil i druga neidentifikovana lica.

Okrivljeni su radi realizacije kriminalnog plana, 7. 12. 2016. godine, okrivljeni Rafailović i Vušović sa umišljajem ubili Boreta Đorđa i Zečević Dragana, a Ivu Stanišiću nanijeli tešku tjelesnu povredu, u čemu su ostvarujući zajedničku odluku drugom radnjom sa umišljajem bitno doprinijeli u izvršenju krivičnog djela okrivljeni Bulatović i Šmanja.

Okrivljeni Bulatović i Šmanja su prethodno obezbijedili prostor, garažno mjesto na lokaciji Podkošljun, u kojem su okrivljeni Rafailović i Vušović Ratko, sakrili motor i druge predmete koje su koristili u izvršenju krivičnog djela.

Okrivljeni Šmanja i Bulatović su početkom juna 2016., zakupili garažni prostor, Na taj način su okrivljeni Bulatović i Šmanja, bitno doprinijeli izvršenju krivičinog djela kriminalne organizacije, te su na to garažno mjesto dovezli motocikl, koji su predhodno ukrali.

Okrivljeni Vušović i Rafailović, došli su u ovu garažu, gdje je Vušović uzeo motocikl marke "Peda", a Rafailović automatsku pušku koju je pripremio.

Odatle su zajedno, pri čemu je Vušović upravljao motociklom, a Rafailović se sa automatskom puškom smjestio na mjesto suvozača, i odvezli se u naselje Bečići ispred lokala "Trofej".

Okrivljeni Rafailović je iz automatske puške koju je nosio sa sobom, ispalio najmanje 14 projektila prema Boreti, Zečeviću i Stanišiću, koji su se nalazili na terasi ovog lokala, i tako ubio Boretu i Zečevića, dok je Stanišiću nanio tešku tjelesnu povredu.

Čime su okrivljeni Rafailović, Vušović, Bulatović i Šmanja, kao saizvršioci izvršili krivična djela teško ubistvo i nedozovoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, navodi se u optužnici.

Bonus video: