Tajna da li policija traži Moldavku

Uprava policije krije da li tragaju za Svetlanom Čabotarenko koja je osuđena na godinu zbog davanja lažnog iskaza
9366 pregleda 5 komentar(a)
Zgrada Centra bezbjednosti Podgorica, Foto: Savo Prelević
Zgrada Centra bezbjednosti Podgorica, Foto: Savo Prelević

Uprava policije ne otkriva da li tragaju za Moldavkom Svetlanom Čabotarenko (S. Č.) koja je osuđena na godinu zbog davanja lažnog iskaza.

Iz te institucije već tri mjeseca nijesu odgovorili “Vijestima” ako tragaju za njom kada je posljednji put i šta NCB Interpol Podgorica preduzeo da otkrije gdje se nalazi ta osoba.

Glavna akterka afere “S.Č.” koja je uzburkala Crnu Goru početkom ovog vijeka, krajem decembra 2014. godine pravosnažno je osuđena na jednogodišnju robiju odlukom Višeg suda.

Suđeno joj je u odsustvu, zbog davanja lažnog iskaza u krivičnom postupku u kome je u svojstvu žrtve trgovine ljudima svjedočila o svom fizičkom zlostavljanju, primoravanju na prostituciju i preprodavanju...

Nakon izricanja presude iz tri nevladine organizacije - Akcije za ljudska prava, Sigurne ženske kuće i Centra za ženska prava saopštili su da Moldavki nije obezbijeđeno pravično suđenje, već suđenje u odsustvu, koje je imalo sve elemente državnog progona žrtve zlostavljanja, primoravanja na prostituciju i trgovine ljudima.

Vladina Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima u septembru 2015. godine podnijela je vrhovnom državnom tužiocu zahtjev za preispitivanje zakonitosti te presude.

Iz kabineta VDT Ivice Stankovića nijesu odgovorili da li su preispitali zakonitost presude, i ako jesu što je utvrđeno.

Postupak protiv Čabotarenko vodio se po tužbi Zorana Piperovića i Ekrema Jasavića, koje je označila kao organizatore prisiljavanja na prostituciju.

Nekadašnji zamjenik vrhovnog državnog tužioca, sada advokat Zoran Piperović, isticao je da je Moldavka njega, Jasavića, Irfana Kurpejovića i Bajrama Orahovca lažno optužila da su počinili krivična djela trgovina ljudima i navođenje na prostituciju.

Moldavka je, u svojim iskazima iz 2002. godine, označila Piperovića kao makroa, tvrdeći da je navodio na prostituciju.

Piperović je uhapšen 1. decembra te godine pod optužbom da je podvodio i trafikovao S. Č. i smijenjen je sa funkcije zamjenika državnog tužioca.

Dva mjeseca proveo je iza rešetaka zbog sumnje da je bio organizator seksualnog eksploatisanja i zlostavljanja Moldavke.

Protiv njega, Kurpejovića, Jasavića i Orahovca 2003. godine pokrenuta je istraga.

Taj slučaj sudski je zatvoren kada je posljednjeg dana maja 2003. tadašnji osnovni tužilac Zoran Radonjić saopštio “da zbog nedostatka dokaza ne može podići optužnicu protiv okrivljenih u procesu”.

Sutkinja Višeg suda Ana Vuković 2. juna te godine donijela rješenje o obustavljanju istrage.

Bonus video: