Tužilaštvo utvrđuje autentičnost snimka razgovora Golubovića i Lazovića

Podgorička osnovna tužiteljka naložila vještačenje navodnog razgovora policijskih funkcionera, objavljenog u medijima
17239 pregleda 16 komentar(a)
Duško Golubović i Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović
Duško Golubović i Zoran Lazović, Foto: Boris Pejović

Podgorička osnovna tužiteljka naložila je vještaku za digitalne dokaze, kompjutersku, mobilnu i video forenziku da utvrdi je li autentučan snimak telefonskog razgovora šefa najznačajnijeg sektora Uprave policije Zorana Lazovića i njegovog saradnika Duška Golubovića.

Telefonski razgovor, koji su 6. januara navodno vodili pomoćnik direktora Uprave policije Lazović i jedan od funkcionera Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije (SPBOK) Golubović, prošle sedmice objavio je portal IN4S.

“Povodom objave na portalu IN4S o navodnom razgovoru dva policijska funkcionera u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je formiran predmet. Predmet je trenutno u fazi izviđaja i preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti predmetnog događaja. Postupajuća državna tužiteljka je naložila vještačenje vještaku za digitalne dokaze, kompjutersku, mobilnu i video forenziku”, odgovorila je “Vijestima” portparolka tog tužilaštva, tužiteljka Milica Mandić.

Iz Uprave policije danima ne odgovaraju na pitanja - da li su pokrenuli istragu ko je tajno i nezakonito prisluškivao šefa SPBOK i njegovog kolegu. Prema nezvaničnim saznanjima iz te institucije, istraga je pokrenuta odmah nakon što je objavljen audio-snimak razgovora.

Na tom snimku, dvojica dugogodišnjih funkcionera tajne i javne policije pričaju o aktuelnoj situaciji u Crnoj Gori, mogućem “trvenju” za Badnji dan na Cetinju, ali i spremnosti policije da “dobiju i jedni i drugi po g***ci ako što budu pravili”... Sudski vještak informaciono-tehničke struke Marko Lakić kazao je ranije “Vijestima” da, ukoliko snimak nije montiran, odnosno ukoliko je autentičan dio koji prikazuje znak da primaocu poziva (Lazoviću) zvoni telefon, najvjerovatnije je snimak nastao prisluškivanjem telefona pozivaoca (Golubovića). “Ili čak i na samom telefonu, preko nekog od instaliranih programa”, kazao je Lakić.

Istakao je da se ne može izjašnjavati sa stoprocentnom sigurnošću, jer je pitanje koliko je snimak autentičan i objasnio da na tržištu ima više programa koji se mogu instalirati na telefonu, “kako bi mu se moglo pristupiti sa udaljene lokacije”.

Lazović i Golubović su u Agenciji za nacionalnu bezbjednost radili do aprila 2015.

Iz tajne policije izašli su podnošenjem zahtjeva za sporazumni raskid radnog odnosa, što im je omogućilo da se kao iskusni u bezbjednosnom sektoru vrate u policiju.

Još ne znaju ko je snimao Roćena

Tužilaštvo još nije utvrdilo ni ko je prisluškivao i snimao nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Milana Roćena, čiji su razgovori objavljeni prije nešto više od pola godine.

“Predmet formiran povodom objavljenih telefonskih razgovora M. R. je u fazi izviđaja i preduzimaju se sve mjere i radnje u cilju rasvetljavanja svih okolnosti predmetnog događaja”, kazala je tužiteljka Mandić.

Sredinom prošlog ljeta u javnost su dospjeli razgovori visokog funkcionera Demokratske partije socijalista (DPS) vođeni prije duže od deceniju. Na njima, moglo je da se čuje što on priča sa predsjednikom države i DPS-a Milom Đukanovićem, njegovom suprugom Lidijom, Zoranom Lazovićem, vlasnikom Rusala Olegom Deripsakom, nekadašnjim savjetnikom predsjednika Srbije Vukom Jeremićem, biznismenom Rankom Ubovićem...

Nakon jednog od objavljenih razgovora, Roćen je saopštio da je to dio “obavještajno-medijske hajke i grubo narušavanje privatnosti u dužem periodu”.

Bonus video: