U spuškom zatvoru bio organizovan doček: Novoj godini se raduju oni koji su pred kraj robije

“Takođe, nadležni u Upravi zatvora će pritvorenicima i zatvorenicima za novogodišnju noć i Božić, pored redovnog obroka obezbijediti i dezert, u duhu novogodišnjih praznika"
28854 pregleda 9 komentar(a)
Osuđenici budni ušli u 2020. godinu: Zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović
Osuđenici budni ušli u 2020. godinu: Zatvor u Spužu, Foto: Boris Pejović

Osuđenici i pritvorenici nisu morali zaključani u ćelijama dočekati 2020. godinu, jer im je povečerje u novogodišnjoj noći bilo sat iza ponoći, umjesto u uobičajenih 22 sata.

Ipak, tvrde da se iza bedema ne osjeća duh novogodišnjih praznika, jer i nemaju baš neki razlog za slavlje.

Raspoloženje im nije popravila ni zabava koju je par dana uoči dočeka priredila Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, ali ni što su tog dana pored redovnog obroka mogli i da se zaslade.

Jedan od spuških robijaša ispričao je “Vijestima” da im je i novogodišnja noć ista kao ostale:

“Meni lično, a i većini ovdje, to vrlo malo znači. Ne može koncert ili predstava napraviti da zaboravim gdje sam i zbog čega, ipak malo smo se proveselili, a najveći dio nas je i prespavao. Generalno i 31. decembra uveče bilo nam je kao i svake druge noći, nekima možda i teže, jer je prirodno da čovjek pomisli na sve oni koji se vesele daleko od nas i našeg ‘dočeka’ iza rešetaka”.

Ispričao je da “praznično robijanje” najteže pada osuđenicima sa dugim kaznama, koji su tek počeli da odbrojavaju dane iza rešetaka.

“Ljudi kojima se bliži kraj kazne slave to što je prošlo još 365 dana i što je za toliko umanjena njihova kazna, ali oni koji su na početku robije nemaju čemu da se raduju ni u prazničnim danima. Ipak, cimeri i njih tješe da je dobro što je okrenut novi list na kalendaru, ma koliko to malo značilo nekome ko će ovdje dočekati još deset ili više novih godina”, kazao je on.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) za “Vijesti” su kazali da su za osuđenike obezbjedili i zabavni program, a da je “popust” da ne idu na spavanje u 22 sata, već sat iza ponoći, važio za osuđenike u svim organizacinim jedinicima UIKS-a.

“Takođe, nadležni u Upravi zatvora će pritvorenicima i zatvorenicima za novogodišnju noć i Božić, pored redovnog obroka obezbijediti i dezert, u duhu novogodišnjih praznika. U cilju uspješnijeg ostvarivanja resocijalizacije i reintegracije zatvorenika, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija će kao i gotovo svake prethodne godine do sada, organizovati novogodišnji program za zatvorenike u Spužu, na kojem će učestvovati muzička grupa ‘Romansa’, koju čini više solista”, kazali su iz Službe za odnose sa javnošću UIKS-a.

Jedan od “stanara” spuškog zatvora “Vijestima” je rekao da im je i novogodišnja noć ista kao i ostale, ali da su ostali budni. Za zabavni program ne zna većina osuđenika sa kojima su “Vijesti” kontaktirale, ali se nadaju da je u nekom od paviljona spuškog zatvora ipak “bilo zabave”.

“Na ekonomiji (Poluotvoreno odjeljenje), u paviljonu F i Istražnom zatvoru nije bilo muzičkog programa. Stanje je isto kao i svakog drugog dana, jedino što je zbog praznika manja gužva kada su zaposleni u pitanju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz spuškog zatvora.

Službenici spuškog zatvora objasnili su da je nemoguće sastaviti sve robijaše kako bi im priredili zabavu, zato, objašnjavaju oni, muziku su mogli da slušaju oni koji robijaju u krugu, a program je priređen par dana uoči dočeka.

“U Spužu je oko hiljadu zatvorenika i nije izvodljivo sve ih sastaviti da bi prisustvovali koncertu. Naročito nije dopustivo niti je moguće iz Istražnog zatvora izvoditi pritvorenike, koji i onako ne smiju da se sretnu ni sa osobama iz istog krivičnog djela, ali ni drugim zatvorenicima. Muzički program održan je u prostoriji kruga Kazneno-popravnog doma, gdje se i održava godinama unazad”, kazao je jedan od službenika spuškog zatvora.

Objasnio je da iz istog razloga nije bilo zabave u Istražnom zatvoru, jer za one koji borave tamo važe malo stroža pravila:

“U Istražnom zatvoru borave osobe osumnjičene da su ‘u istom djelu’ i oni moraju biti razdvojeni. Tako nalažu pravila. Bilo bi nezakonito sastavljati ih zbog zabave, ili bilo čega drugoga”, kazao je on.

Bonus video: