Uhapšena još tri crnogorska pomorca sa broda MSC "Gayane"

Prema nezvaničnim informacijama, iza rešetaka su završili članovi posade kontejnerskog broda "MSC Gayane" Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), a sa njima je uhapšen i mornar Lauli Pulu (32)
25885 pregleda 27 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Američki istražitelji uhapsili su još četvoricu pomoraca od kojih tri iz Crne Gore, osumnjičenih da su učestvovali u švercu milijardu dolara vrijednog kokaina koji je u utorak zalijenjen u američkoj luci Filadelfija.

Prema nezvaničnim informacijama, iza rešetaka su završili članovi posade kontejnerskog broda "MSC Gayane" Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39), a sa njima je uhapšen i mornar Lauli Pulu (32).

Američke vlasti prije tri dana već su uhapsile crnogorskog pomorca Ivana Đuraševića iz Kotora zbog učešća u međunarodnom švercu 16,5 tona kokaina brodom "MSC Gayane" na kojem je on bio drugi oficir palube.

Njemu, po svemu sudeći, ovo nije bio prvi put da učestvuje u trafikingu opijata.

To su po pisanju američkih medija, utvrdili tamošnji istražitelji koji vode komplikovanu i široku istragu svih aspekata slučaja što je rezultirao jednom od najvećih zapljena droge u istoriji SAD.

Vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom uličnom tržištu prelazi milijardu dolara.

Agenti DEA, Agencije za domovinsku sigurnost, Obalske straže SAD, lokalne i federalne policije, upali su u utorak na megakontejnerski brod "MSC Gayane" italijansko-švajcarske kompanije "Mediterranean Shipping Company", neposredno nakon što je on uplovio u luku Filadelfija na istočnoj obali SAD.

Sakriveno u sedam kontejnera što su se nalazili u štivama broj 7 i 8 velikog kontejnerskog broda, policija i agenti DEA su pronašli ukupno oko 16,5 tona kokaina i ubrzo su uhapsili dvoje članova posade kontejneraša koji plovi pod liberijskom zastavom – Crnogorca, drugog oficira palube Ivana Đšuraševića i mornara Forofave Tiasaga, državljanina Samoe.

Forenzičari su na brisevima koje su uzeli sa ruku Đuraševića pronašli tragove kokaina, pa su on i samoanski mornar odmah uhapšeni i američko tužilaštvo im na teret stavlja jedno od najtežih krivičnih djela u toj državi – zavjeru sa posjedovanjem i namjerom za prodaju nelegalne supstance na području pod jurisdikcijom SAD.

Crnogorski pomorac je navodno rekao policiji da ga je u ovaj posao uveo neimenovani prvi oficir paulube sa "MSC Gayane".

On ga je navodno, nakon isplovljenja broda iz Perua, pozvao da sa komandnog mosta siđe na krmeni dio palube.

Tamo je Đurašević sa lijeve strane krme, pored brodske dizalice,vidio mreže u kojima su bile plave i crne kese sa drogom.

Đuraševič je istražiteljima navodno kazao da je znao da se u kesama nalazi droga, ali ne i da je u pitanju kokain, te da je sa Tiasagom i još trojicom neimenovanih pomoraca sa "MSC Gayane" učestvovao u prebacivanju tih kesa sa palube u brodske štive i njihovom sakrivanju među legalnom robom u nekim od kontejnera koje je brod prevozio.

Crnogorski pomorac je istražiteljima rekao da je za svoje učešće u ovom švercu trebao da dobije 50 hiljada eura u kešu.

Tiasaga je takođe priznao svoje učešće u kriminalnom djelu, istakavši da ga je navodno, Đurašević u to uključio, te da je crnogorski oficir navodno već ranije bio uključen u slične aktivnosti na nekim od brodova na kojima je plovio i da mu je Đurašević i ranije nudio da se i on uključi u ovaj posao, na što je Tiasaga na kraju pristao za naknadu od 50.000 dolara.

Samoanac je ispričao da je Đurašević navodno rukovao brodskom dizalicom na "MSC Gayane" koja je na palubu podizala mreže sa vrećama punim droge, a koje su do njihovog broda na pučini, dovezli manji brodovi i to u dva navrata – prvo šest, a potom čak osam čamaca koji su se pod okriljem noći, pred obalama Perua, približili velikom kontejnerašu i na njega prebacili svoj ilegalni teret.

Uz drogu, na brod su tom prilikom navodno prebačene i nove carinske plombe kojima su pomorci sa "MSC Gayane" zamijenili one što su morali slomiti da bi otvorili kontejnere i u njih sakrili drogu.

Američki istražitelji su potvrdili da je nakon hapšenja Đuraševića i Tiasage koji su priznali krivicu, u protekla dva dana uhapšeno još četvoro članova posade "MSC Gayane" – prvi oficir palube, upravitelj stroja, električar i mašinac.

Njihova imena juče su nezvanično procurila u američke medije, nakon što su oni u srijedu veče saslušani pred sudom u Filadelfiji.

Državni tužilac Vilijam Merk Svejn koji vodi ovaj slučaj, medijima je kazao da je riječ o jednoj od najvećih zapljena narkotika u istoriji SAD i da se istraga nastavlja.

Prema nezvaničnim informacijama, zaplijenjena droga nije bila namijenjena američkom, već evropskom tržištu.

"MSC Gayane" koji plovi na redovnoj lini između Kine, Južne Amerike, SAD i Zapadne Evrope, u Filadelfiju je prispio iz luke Friport na Bahamima, a po rasporedu, sljedeća luka mu je trebala biti Roterdam u Holandiji.

Upućeni u pomorstvo tvrde da je najvjerovatnije kompletna posada broda uključujući i zapovjednika, bila uključena ili makar znala za šverc jer je nemoguće da se kontejnerski brod dugačak 314 i širok 48 metara koji uobičajeno plovi brzinom od preko 20 čvorova, na sred oekana zaustavi ili uspori na manje od pet čvorova, da bi mu mogli prići manji čamci i na njega prekrcati robu, a da to ne zna sva posada.

Prema nezvaničnim informascijama, "pad" švercera sa "MSC Gayane" već je izazvao negativne posljedice i za druge brojne crnogorske pomorce koji plove za kompaniju MSC jer je njeno poslovodstvo navodno, odlučilo da odmah zamijeni kompletnu aktuelnu posadu drugog svog megakontejneraša koji plovi na istoj liniji kao i "MSC Gayane", i to isključivo pomorcima iz Indije.

"MSC Gayane" se inače, i dalje nalazi u Filadelfiji pod nadzorom američkih službi i brodu za sada nije dozvoljeno da nastavi putovanje prema Evropi.

Bonus video: