Vesna Medenica jedini kandidat za predsjednika Vrhovnog suda

Radmila Đurišić, savjetnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju u Sudskom savjetu, kazala je da treba sačekati na konačnu klistu kandidata za izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore u slučaju da bude prijava koje su podnijete putem Pošte
3930 pregleda 5 komentar(a)
Medenica, Foto: Luka Zeković
Medenica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.05.2019. 15:42h

Dosadašnja predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica, jedini je kandidat koji se prijavila na javni oglas Sudskog savjeta Crne Gore za izbor novog predsjednika najviše sudske instance u državi, kazala je “Vijestima” Radmila Đurišić, savjetnik za odnose s javnošću i međunarodnu saradnju u Sudskom savjetu Crne Gore.

“Sudski savjet je objavio javni oglas za izbor predsjednika Vrhovnog suda, 13. 05. 2019.godine, te rok za podnošenje prijava ističe danas. Do 13 časova, na današnji dan stigla je jedna prijava, koju je podnijela dosadašnja predsjednica Vrhovnog suda, gospođa Vesna Medenica. Ističemo, da shodno zakonskim odredbama, nadležna služba Sekretarijata Sudskog savjeta sačekaće još dva dana, u slučaju da bude prijava koje su podnijete putem Pošte”, navela je Đurišić u mejlu, odgovarajući na pitanja “Vijesti”.

Vesna Medenica se na čelu Vrhovnog suda nalazi od decembra 2007. godine.

U javnog oglasu za predsjednika Vrhovnog suda navedeno je da kandidat mora da ispunjava uslove predviđene čl. 33 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Dodaje se da uz prijavu na oglas, kandidat dostavlja dokumenta propisana članom 46 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, u originalu ili ovjerenoj kopiji. Prijava na javni oglas podnosi se na obrascu koji je dostupan svim kandidatima u prostorijama svih sudova, kancelariji Sudskog savjeta i na veb-stranici Sudskog savjeta www.sudovi.me. Popunjena i potpisana prijava kandidata podnosi se Sudskom savjetu u roku od 15 dana od objavljivanja javnog oglasa u Službenom listu Crne Gore i dnevnom listu „Pobjeda“, navodi se u oglasu.

Odredbama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore propisano je da za predsjednika Vrhovnog suda može biti birano lice koje ispunjava opšte uslove za sudiju, ima radno iskustvo od najmanje 15 godina kao sudija ili državni tužilac i koje se se odlikuje profesionalnom nepristrasnošću, visokim stručnim i moralnim kvalitetima. Tim aktom je propisano da dva mjeseca prije isteka mandata predsjednika Vrhovnog suda, odnosno odmah nakon prestanka funkcije ili razrješenja predsjednika Vrhovnog suda, Sudski savjet oglašava slobodno mjesto predsjednika Vrhovnog suda u Službenom listu Crne Gore i jednom od štampanih medija sa sjedištem u Crnoj Gori.

Nakon pribavljanja prijava, Sudski savjet sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za izbor predsjednika Vrhovnog suda. Lista kandidata dostavlja se Opštoj sjednici Vrhovnog suda radi obavljanja razgovora sa prijavljenim kandidatima. Kada se obave razgovori sa kandidatima, Opšta sjednica Vrhovnog suda tajnim glasanjem utvrđuje predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda.

Predlog za izbor predsjednika Vrhovnog suda, iz člana 35 stav 4 ovog zakona, Opšta sjednica Vrhovnog suda dostavlja Sudskom savjetu. Sa predloženim kandidatom Sudski savjet obavlja intervju, propisano je u članu 36 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore.

Bonus video: