Vilama otjeran iz šavničkih Bara?

Novinar Anton Saveljev tvrdi da je sa suprugom morao da ode iz sela, jer su mu komšije prijetile, Tatomir Bijelić to negira i kaže da je sve prijavljeno policiji
34945 pregleda 27 komentar(a)
Šavničke bare
Šavničke bare

Prijetnje smrću, maltretiranje, gađanje kamenicama, blokiranje puta... svakodnevica su državljanina Kolumbije Antona Saveljeva i njegove porodice koji su se prije sedam godina doselili u šavničko selo Bare, tvrdi taj Rus po rođenju.

Ispričao je da mu policija nije bila od pomoći, jer su sve sporove sa komšijom Tatomirem Bijelićem pripisivali njihovom imovinskom sporu oko puta, koji je riješen.

“Kada smo 2012. godine kupili plac u Barama, u šavničkom Boanu, sve je bilo idealno. U godinama dok smo zidali kuće, podzide i opremali svoje imanje, sve radove je izvodio upravo Bijelić koji nas maltretira već drugu godinu, od kada su prestali radovi, odnosno, od kada mu nismo izvor zarade”, tvrdi Saveljev.

Bijelić je potvrdio da ima spor sa komšijom i da mu ne dozvoljava da prođe, ali tvrdi da mu ne prijeti.

Nije želio da odgovori na optužbe komšije za prijetnje smrću, maltretiranje, gađanje kamenicama...

“Šta on ima da priča kad je to na sudu? Predato je sudu i riješiće sud. Prijavljeno je policiji, sve to policija u Šavniku zna. Prijavljeno im je i da on nema izlaz na put. Ja mu pješke ne dam prolaziti, a on prolazi kroz moju livadu sa kerovima, radi čuda. Ko to veli da mu prijetim? Ne prijetim. Ja sam svaki dan u sudu, on neće da dođe i što imaju novinari da pričaju sa njim sad?”, kazao je Bijelić.

Saveljev je ispričao da se dešavalo da su danima bukvalno zaključani u svojoj kući, jer Bijelić parkira kamion na prilazni put, blokira im automobil i ne dozvoljava da izađu.

“Dešavalo se da nas probudi vikom u šest ujutro, onda pogledamo kroz prozor i vidimo ga sa motkom, vilama... Znao je da dođe do našeg automobila i počne da ga drma kao da će da ga prevrne, govorio nam da ne možemo nikuda prići kući osim iz vazduha... Da bismo to riješili, odlučili smo da parkiramo automobil dalje od kuće, na imanju jedne mještanke, ali nam je on prijetio i kada prolazimo seoskim asfaltnim putem. Kada naručimo dostavu kućnih potrepština, odmah se parkira iza automobila kojim nam to dovezu i počne da trubi, izlazi iz svog kamiona i tjera ljude. To se dešava na asfaltnom seoskom putu, ne njegovom. Ne znam što je u njegovoj glavi, ali to radi od 2017. godine, kada su prestali radovi. Do tada je od izvođenja radova kod nas zaradio 15.000 eura. Od njega sam i kupio automobil, koji sam mu preko zime ostavljao na korišćenje...”, ispričao je on.

Saveljev tvrdi da su prijetnje kulminirale sredinom novembra, kada ni policija nije reagovala:

“Nikada nisu ozbiljno shvatili da je nama ugrožen život. Kada god pozovemo policiju i prijavimo problem, to se završi tako što oni nazovu njega, upozore ga, on se smiri par dana i agonija počinje ponovo. Posljednji put su nam nam rekli da je najbolje da se sklonimo iz sela neko vrijeme i mi smo pošli iz Šavnika, iako ne shvatamo zbog čega moramo bježati sa svog imanja i iz svoje kuće, ako je tu policija koja treba da nas zaštiti”, tvrdi Saveljev.

Iz Uprave policije prvobitno su najavili odgovore, a potom nijesu odgovorili na pitanja koliko su puta Saveljev ili njegova supruga Natalija Saveljeva, službenicima Odjeljenja bezbjednosti Šavnik prijavili da im Tatomir Bijelić prijeti, uznemirava ih, ugrožava, uništava njihovu imovinu...Ili iz bilo kog drugog razloga, ali ni što je po tim prijavama preduzeto. Nezvanično, iz te institucije kazali su da je riječ o imovinskom sporu i da je i Bijelić prijavljivao komšije.

Saveljev je, međutim, “Vjestima” dostavio presudu kojom je utvrđeno pravo da koriste put, i objasnio da taj i problem koji imaju sa komšijom koji ih maltretira nijesu isto.

“Kćerka pobjegla, žena pod traumom”

Saveljev je ispričao “Vijestima” da je njegova osamnaestogodišnja kćerka pobjegla iz Boana nakon što je Bijelić istraumirao.

“Došla je kod nas u posjetu i planirala ostati mjesec.Tog jutra Bijelić je počeo bacati kamenice put naše kuće, urlao je i prijetio da odlazimo. Ona se istraumirala i pobjegla, a u ništa boljem stanju nije ni zdravlje moje supruge koja je pod konstatnom traumom. Znate, nije nimalo svejedno kada vam se kući primaknu tri grmalja, od po dva metra visine i 120 kilograma, a upravo tako izgledaju on i njegovi sinovi”, kazao je Saveljev.

Ispričao je da sa Bijelićevim sinovima nikada nije imao problem, ali da im je Šavničanin prijetio i dovodio ih kao podršku kada dođe da ih istjera iz sela.

“Pričao je da mu ne možemo ništa jer jedan njegov sin radi u specijalnoj policiji. Taj momak nikada nije bio grub prema nama, kao ni Tatomirev drugi sin. Ipak, dovoljno je da stoje iza njega dok nam on prijeti i tjera nas sa svog imanja”, kazao je Saveljev.

Bonus video: