Vozikate li i noću konzule do jezera?

Da Durmitorci i ljubitelji te planine nijesu ustali da brane Crno jezero od njih i njihovih “sjajnih” rješenja, taj dragulj prirode već bi ličio na niskobudžetni turistički buvljak.
6485 pregleda 2 komentar(a)
Rampu dižu i noću, Foto: Privatna arhiva
Rampu dižu i noću, Foto: Privatna arhiva

Čelnici Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore i reagovanjem na tekst pokazali su da ne rade u skladu sa Zakonom, da ne čuvaju prirodu, i da dijele građane na one od kojih mogu i ne mogu imati koristi.

Sakriveni iza PR službe, koja potpisuje reagovanje, obmanuli su javnost, prećutkujući da se osim za autobus koji je fotografisan nadomak Crnog jezera, rampa podiže i za druge privilegovane goste i poslovne partnere JP NPCG, koji automobilima, kombijima i autobusima prolaze do jezera.

JP NPCG objašnjava da su “7. maja grupi od 40 počasnih konzula u Crnoj Gori koji su bili u posjeti Nacionalnom parku Durmitor omogućili povratak autobusom sa Crnog jezera iz opravdanih razloga: veoma loših vremenskih uslova, fizičke nespremnosti i starosne dobi pojedinih učesnika grupe.

Imajući u vidu značaj posjete predstavnika diplomatskog kora u cilju promocije turizma zasnovanog na prirodi i uvažavajući gore navedene okolnosti, JPNPCG smatra da ni na koji način nije napravljen propust u organizaciji toga dana”.

Rečenice, kojom se pravdaju najbolji su pokazatelj kako vode računa o “promociji turizma zasnovanog na prirodi” tako što je uništavaju, zagađuju izduvnim gasovima, i dovode u zabludu 40 počasnih konzula - da se građani država koje predstavljaju mogu vozikati autobusom do Crnog jezera.

Osim toga, u svijet šalju sliku kako se u Crnoj Gori “poštuju” zakoni.

No, zaboravljaju da je crnogorska i svjetska javnost nedavno vidjela kako oni rade i na promociji turizma, i očuvanju statusa UNESCO-a, i zaštiti prirode.

Da Durmitorci i ljubitelji te planine nijesu ustali da brane Crno jezero od njih i njihovih “sjajnih” rješenja, taj dragulj prirode već bi ličio na niskobudžetni turistički buvljak.

Direktor JP NPCG Elvir Klica, umjesto što se krije iza PR službe i brani konzulima, treba javnosti, a prvenstveno Žabljačanima, da objasni ko ima ključeve rampe, ko je 6. maja oko 22.40 sati pustio bijeli kombi da prođe do jezera, ko posle 19 časova propušta automobile? Da li su i to bile noćne ture za predstavnike diplomatskog kora?

Duguje i odgovor na pitanja koja su mu postavili turistički radnici Žabljaka - ko posljednjih noći automobilima i autobusima divlja tim putem, i ko će biti kriv ako neko od šetača pogine zbog obijesnih vozača, ko ima ključeve rampe, i ko propušta prijatelje Vaših poslovnih partnera da idu automobilom putem za koji postoje jasna pravila korišćenja.

Bonus video: