Zenović: Građanin nemoćan da se bori s investitorom

Zenović navodi da moćni investitori mogu da se komotno i bahato ponašaju kada imaju nesebičnu pomoć Komunalne inspekcije
9781 pregleda 3 komentar(a)
Privatna parcela korišćena kao deponija građevinskog materijala, Foto: Vuk Lajović
Privatna parcela korišćena kao deponija građevinskog materijala, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 27.07.2019. 22:11h

Mještanin paštrovskog sela Krstac - Reževići, Milan Zenović, pune tri godine je gledao kako niče luksuzna vila sa bazenom na graničnoj liniji sa njegovom parcelom, a da i pored jasnog kršenja svih propisa i očigledne nelegalne gradnje, opštinska Komunalna inspekcija nije reagovala.

Inspektor Draško Šošo kazao je da je državna Građevinska inspekcija bila nadležna u ovom slučaju.

Zenović je za “Vijesti” kazao da je to pitanje i danas bez odgovora. “Koliko su nebitne sve opomene i upozorenja investitoru govori i činjenica da je moja parcela-maslinjak obilato korišćena za deponiju građevinskog otpada, smeća i ostalog, bez ikakvog obzira, pitanja ili makar riječi izvinjenja. A propis precizno glasi da ‘objekti pratećeg sadržaja moraju biti udaljeni najmanje 1,5 metara od granice susjedne parcele’”, priča Zenović.

Kaže da je urbanističko-tehničkim uslovima, kao i posebnom opštinskom Odlukom o postavljanju, građenju i uklanjanju pomoćnih objekata, definisano je da se linija razgraničenja između katastarskih ujedno i urbanističkih parcela mora poštovati, a nadležnost i obaveza sankcionisanja nesavjesnih graditelja jasno naglašena Komunalnoj inspekciji.

Navodi da moćni investitori mogu da se komotno i bahato ponašaju kada imaju nesebičnu pomoć Komunalne inspekcije.

„Komunalni inspektor Draško Šošo u svom zapisniku od 1. septembra 2016, stavlja javnosti na uvid, na tabli gradilišta zatečeno stanje prilikom inspekcijske kontrole i konstatuje “da se na urbanističkoj parceli br. 23 LSL “Krstac“, investitora Nataše Fehr, gradi vila i pomoćni objekti – manji bazen, dodatne prostorije pored bazena i ispod bazena, a sve na liniji razgraničenja sa UP 24 u vlasništvu susjeda Milana Zenovića...“ Znači, budvanska Komunalna inspekcija ima obavezu i ovlašćenje da naredi rušenje. Ako imaju posebna pravila i aršine i selektivno postupaju, nedozvoljavajući nikakve primjedbe na svoj rad, javnost je vrlo zainteresovana da upozna nove principe odgovornosti javnih službenika”, ističe Zenović.

Dodaje da Krstac važi za jedno od paštrovskih sela koje je interesantno za mnoge koji žele graditi vile i komforne kuće za odmor, ali ne po svaku cijenu, i nikako na štetu nekog drugog u ovom slučaju susjeda, mještanina – starosjedioca.

Da je običan građanin nemoćan da se izbori sa građevinskim apetitima određenih investitora, uz obilatu zaštitu ovih i ovakvih službi i službenika, nažalost, vjerovatno ovo nije usamljen primjer, i na ovako jasnu sliku suvišan je svaki komentar.

„Ako je Komunalna inspekcija, sprovodeći propise u djelo, obavezna da štiti prava građana, mora imati hrabrosti i da stane iza svojih postupaka u ovom primjeru, i naravno dati pravi valjani odgovor. Opštinska uprava je nadležna i mora imati bolji uvid i kontrolu rada ove službe jer to je njena odgovornost pred građanima“, zaključuje Zenović.

Bonus video: