Zmajević pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora za ratni zločin na Kosovu

U obrazloženju presude sudija je kazao da je okrivljeni u istrazi, svega nekoliko dana nakon ubistava, priznao da je hicima iz automatske puške, usmrtio tri osobe, a zatim da su i svjedoci to potvrdili
7568 pregleda 12 komentar(a)
Zmajević, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Zmajević, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 11.12.2019. 10:39h

Apelacioni sud Crne Gore potvrdio je presudu Vladu Zmajeviću, koji je u Višem sudu u Podgorici osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina zbog izvršenja krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva na Kosovu, saopštila je Ivana Perović, portparol Apelacionog suda Crne Gore.

Specijalno vijeće podgoričkog Višeg suda u Podgorici kojim je predsjedavao sudija Dragoje Jović izreklo je prvostepenu presudu u junu ove godine. Sud smatra da je nesumnjivo dokazano da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva tokom rata na Kosovu 1999. godine, jer je ubio četiri civila - građanina albanske nacionalnosti, koji nisu učestvovali u oružanom sukobu.

U obrazloženju presude sudija je kazao da je okrivljeni u istrazi, svega nekoliko dana nakon ubistava, priznao da je hicima iz automatske puške, usmrtio tri osobe, a zatim da su i svjedoci to potvrdili.

"Nesumnjio je dokazano da je okrivljeni Zmajević počino krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. On je u istrazi 03. aprila 1999. godine priznao tri ubistva, objasnivši pri tom, da je pratio jednog mladića, a zatim kada je ugledao dva čovjeka, odmah zapucao. Zatim je ušao u kuću i hicima ispaljenim iz automatske puške, ubio i ženu. Ispaljivanje hitaca je pravdao strahom od dva čovjeka da će zapucati na njega, dok je za ženu objasnio, da je psovala. Kasnije je negirao krivicu i izrazio čuđenje kako je to nevedeno u zapisniku. Svjedok Danijel Čolić je kazao da je Zmajević hladnokrvno izvršio ubistvo, a kada ga je pitao zašto je to uradio, odgovorio mu je "zato što je šiptar". Nesumnjivo je utvrđeno da su oštećeni bili civili, nisu bili naoružani i nisu učestvovali u oružanim sukobima", kazao je sudija.

U pogledu visine izrečene zatvorske kazne, objasnio je da su kazne bile slične izrečene u zemljama u okruženju koje su imale ovakve predmete.

Zmajević je optužen da je 30. marta 1999. godine, kao dobrovoljac, u selu Žegra kod Gnjilana, učestvovao u ubistvu građana albanske nacionalnosti.

“Zmajević za vrijeme oružanih sukoba, između naoružanih pripadnika naoružane vojne organizacije takozvane OVK i pripadnika Vojske Jugoslavije, kršeći pravila međunarodnog prava IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, kao vojnik dobrovoljac pripadnik III pješadijaskog bataljona VJ, prema licima koja nijesu neposredno učestvovala u neprijateljstvima pripadnicima albanske nacionalnosti, nije postupao u svakoj prilici čovječno i bez ikakve diskriminacije zasnovane na nacionalnom porijeklu, vjeri i ubjeđenju, već je vršio ubistva civilnog stanovništva albanske nacionalnosti i pljačkanje njihove imovine", piše u optužnici. Okrivljeni je 30. 03. 1999. godine na području sela Žegra, Opština Gnjilane na Kosovu, kao vojnik dobrovoljac, ubio čobanina Imera Kadriu, dok je čuvao stoku na ispaši sa tri hica ispaljenih iz aitomatske puške. Potom je usmrtio i Haziri Ćazima i Idrizi Miljazima, dok je nožem udario Haziri Ćamilju, a potom u nju ispalio dva hica iz automatske puške u stomak i grudi", piše u optužnici.

Bonus video: