Kod Gradskog stadiona iskopano još 40 starih grobnica

Pronašli bronzani prsten i tri bronzana dugmeta, ali nije bilo neuobičajenih otkrića
160 pregleda 11 komentar(a)
grobnice Gradski stadion, Foto: Luka Zeković
grobnice Gradski stadion, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 26.12.2016. 06:45h

Radovima na iskopavanju kod Gradskog stadiona, gdje je planirana izgradnja novog gradskog trga, do sada je otkriveno oko 40 grobova.

Rukovoditeljka istraživanja Marija Jabučanin kazala je da dosadašnja iskopavanja nisu rezultirala nekim neuobičajenim otkrićima.

"Bilo je manjih nalaza, poput bronzanog prstena, a pronašli smo i tri bronzana dugmeta“, kazala je Jabučanin.

Do početka novogodišnjih praznika, prema očekivanjima Jabučanin, biće završeni radovi na sektoru oko cisterne za gorivo, koja bi potom trebalo da bude izvađena. S obzirom na to da su stručnjaci u obavezi da olakšaju dio posla izvođaču radova, kompaniji „Erlang“, tako što će oslobađati dio po dio parcele predviđene za izgradnju trga, planirano je da se poslije Nove godine radi na dijeljenju parcele gdje su planirane instalacije za novi trg.

"Očekujemo da će do kraja januara biti okončana istraživanja na ovom dijelu lokacije“, rekla je Jabučanin.

Sa arheološkim iskopavanjem, na lokaciji gdje je planirana izgradnja novog gradskog trga koji će se zvati Republika Argentina, stručnjaci su krenuli početkom decembra. Riječ je, prema ocjeni eksperata, o dijelu groblja čiji je dio istraživan prilikom izgradnje Gradskog stadiona, kao i 2013. i 2014. godine, kada je izrađivana Ulica 19. decembar.

"Radi se o grobovima iz 19. vijeka, u koji je sahranjivano stanovništvo tadašnje Mirkove varoši“, pojasnila je Jabučanin.

Ranijim istraživanjima na prostoru Ulice 19. decembra pronađeno je 107 grobova, među kojima i dosta dječjih grobova. Institucija nadležna za istraživanje je Narodni muzej Crne Gore sa Cetinja.

Bonus video: