Podijeljena pomoć za 150 porodica raseljenih sa Kosova

"Svjesni smo da ova pomoć nije velika, i da vam neće trajati dugo, ali krajnje iskreno nastojimo da onoliko koliko smo u moći, činimo doprinos da lakše podnosite dane u raseljeništvu, u nadi da će se neki od vas, primarno mladi, uskoro vratiti na Kosovo i Metohiju i tamo nastaviti život", rekao je zamjenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev
3 komentar(a)
pomoć raseljenima sa Kosova na Koniku, Foto: Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori
pomoć raseljenima sa Kosova na Koniku, Foto: Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori
Ažurirano: 25.12.2016. 21:04h

Savez udruženja raseljenih u Crnoj Gori podijelio je u Beranama, Andrijevici, Podgorici, Baru i Sutomoru humanitarnu pomoć za 150 porodica raseljenika sa Kosova.

Ovu pomoć u brašnu, ulju, šećeru i sredstvima za higijenu, za materijalno najugroženije raseljeničke porodice obezbijedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije u saradnji sa kosmetskim opštinama sa srpskom većinom - Ranilug, Parteš-Pasjane, Novo Brdo i Klokot, a kamion pomoći u Crnu Goru je stigao u pratnji zamjenika direktora Kancelarije za KiM Dušana Kozareva i gradonačelnika Raniluga Gradimira Mikića.

Prema navodima PR službe Saveza, Kozarev je raseljenicima u Beranama kazao da Vlada Srbije preko svoje Kancelarije za KiM na ovaj način želi da ublaži patnje protjeranih "Srba i drugih nealbanaca sa Kosmeta koji sada žive u, najblaže rečeno, nehumanim uslovima u raseljeničkim smještajima", veoma često bez struje, a velika većina raseljenih su nezaposleni i bez ikakvih prihoda.

"Svjesni smo da ova pomoć nije velika, i da vam neće trajati dugo, ali krajnje iskreno nastojimo da onoliko koliko smo u moći, činimo doprinos da lakše podnosite dane u raseljeništvu, u nadi da će se neki od vas, primarno mladi, uskoro vratiti na Kosovo i Metohiju i tamo nastaviti život", istakao je Kozarev.

On je pozvao raseljenike koji žive u Crnoj Gori da se prijave za povratak u sredine u Pomoravlju, centralnom i sjevernom dijelu Kosova, a konkretnu pomoć po tom pitanju obećao je i gradonačelnik Raniluga Gradimir Mikić koji je u posjetu raseljenicima došao "kao predstavnik četiri opštine sa srpskom većinom na Kosmetu".

"Radujemo se da smo čuli da ima interesovanja za povratak, i očekujem vrlo brzo da nam se u vezi s tim i zvanično obratite preko svog Saveza udruženja raseljenih u Crnoj Gori. Raspoloženi smo kao novoformirana srpska opština da vam riješimo stambena pitanja ukoliko se odlučite na taj korak", kazao je Mikić u razgovoru sa raseljenima.

Valentina Andrejević, izbjegla iz Prizrena, koja danas živi u raseljeničkom naselju u Andrijevici, rekla je da je ovo treća po redu pomoć koju je za kratko vrijeme obezbijedila Kanclearija za KiM, a zahvalnost za pomoć iskazao je i predsjednik Udruženja Roma Husni Ramoci koji je u podgoričkom kampu Konik podijelio pakete za 40 romskih i deset srpskih porodica raseljenika.

"Nakon velike pauze, neko iz Beograda na pravi način brine o svojim protjeranim građanima koji su se sticajem okolnosti 1999. u progonstvu zadesili u Crnoj Gori", kazao je Ramoci, a prenijela PR služba Saveza Udruženja raseljenih u Crnoj Gori.

Bonus video: