Poslije požara smeće više ne može na Hije

Predstavnici mjesnih zajednica Kruče i Bratica, koje gravitiraju deponiji, kao i predstavnici NVO sektora i građani, juče su obišli deponiju i na licu mjesta potpisali peticiju kojom traže zabranu odlaganja otpada i sanaciju, odnosno potpunu revitalizaciju prostora
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2016. 14:51h

Nakon nedavnog požara na bivšoj deponiji Hije u ulcinjskim Kručama, Komunalno preduzeće od juče je obustavilo odlaganje otpada na toj lokaciji iako je o tome imalo zaključen ugovor sa Mjesnom zajednicom na tri mjeseca. Ugovorom je bilo predviđeno da Komunalno na bivšoj deponiji može odlagati kabasti otpad ali su u požaru koji je planuo u petak, gorjele stotine kamionskih i automobilskih guma.

Mještani Kruča, Bratice ali i Utjehe i Velikog pijeska prema Baru, dva dana gušili su se u crnom dimu.

Predstavnici mjesnih zajednica Kruče i Bratica, koje gravitiraju deponiji, kao i predstavnici NVO sektora i građani, juče su obišli deponiju i na licu mjesta potpisali peticiju kojom traže zabranu odlaganja otpada i sanaciju, odnosno potpunu revitalizaciju prostora. U dopisu predsjedniku Opštine i nadležnim sekretarijatima, predstavnici tih MZ tvrde da na bivšoj deponiji danas ima čak deset miliona kubika otpada. Oni traže da se planom o upravljanju otpadom, hitno predvide mjere sanacije kroz selekciju postojećeg otpada i odvoz na druge lokacije, kako bi bilo moguće postojeću deponiju rekultivisati i spriječiti dalju devastaciju prostora.

Predsjednik NVO Zeleni Korak Dželal Hodžić predložio je da deponiju saniraju investitori vjetroelktrana na Možuri, što je kako je naveo, uobičajena praksa u svijetu.

Galerija

Bonus video: