Tivat: Uveli taksu za turiste, a put se raspada

Oštećenja ponegdje tolika da je upitno i saobraćanje malih vozila
91 pregleda 4 komentar(a)
Gornja Lastva, Foto: Siniša Luković
Gornja Lastva, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 01.12.2018. 17:11h

Opština Tivat još ne zna kada će i u kojoj mjeri popraviti devastirani lokalni put za selo Gornja Lastva.

To staro i dobro očuvano tradicionalno bokeljsko selo nalazi se na oko 300 metara nadmorske visine na brdu Vrmac, a do njega vodi oko četiri kilometra dug uski asfaltni put koji se uspinje uz brdo od Jadranske magistrale na obali. Put za Gornju Lastvu jedan je od najzapuštenijih u Tivtu, a oštećenja na njemu su na pojedinim mjestima toliko velika da je dovedeno u pitanje i sigurno saobraćanje malih vozila.

Kombiji i minibusi gotovo da više uopšte ne mogu proći tim putem, iako je Opština Tivat nedavno uvela izletničku taksu za organizovane grupe turista koji posjećuju Gornju Lastvu, u visini od jednog euro po turisti.

Osim što je gotovo svuda oštećen habajući sloj asfalta na kolovozu, najveći problem je to što su počeli popuštati i potporni zidovi, pa se put već gotovo urušio na nekoliko lokacija. Uprkos tako katastrofalnom stanju jedine drumske veze do jednog od najpopularnijih izletišta i turističkih atrakcija u Tivtu, u Opštini ne znaju kada će i u kojem obimu pristupiti sanaciji ove saobraćajnice.

„Službenici Sekretarijata za komunalne poslove i Direkcije za investicije obišli su pomenutu saobraćajnicu prema Gornjoj Lastvi, o čemu će napraviti kompletan izvještaj koji će biti predat predsjedniku Opštine. Obim radova koji bi se izvodio u vezi sa sanacijom ove saobraćajnice u potpunosti ili fazno isključivo zavisi od planiranih sredstava definisanih budžetom za 2019“, kazali su „Vijestima“ iz lokalne uprave, ne navodeći da li je napravljen bilo kakav predračun ili makar orijentaciona pretpostavka koliko će koštati sanacija ozbiljno oštećenog puta, koji u međuvremenu, sve više propada.

Gradonačelnik Siniša Kusovac preksinoć je na centralnom okruglom stolu sa građanima u javnoj raspravi o nacrtu budžeta Opštine za 2019., kazao da je u budžetu predviđen milion eura za asfaltiranje lokalnih saobraćajnica i 150.000 ulaganja u ostalu infrastrukturu.

„Prije donošenja konačne verzije odluke o budžetu moramo po mjesnim zajednicama da vidimo koji su to prioriteti za asfaltiranje određenih lokalnih puteva. Da ne bi favorizovali jednu u odnosu na drugu MZ, moramo ravnopravno da rasporedimo taj iznos novca i da podjednako svih šest mjesnih zajednica bude zastupljeno“, rekao je Kusovac.

Bonus video: