"Vlast bez skrupula otima djeci iz usta pred Novu godinu"

„Neka uzmu od bogatih a ne od ove sirotinje. Treba da vrate nelegalnu imovinu pa će imati za majke da godinama primaju naknadu.Predstavnici Vlade imaju veće dnevnice nego što su naše penzije“, kazala je Karahmetović
133 pregleda 4 komentar(a)
Protest majki, Foto: Jadranka Ćetković
Protest majki, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 23.12.2016. 14:46h

Oko stotinak majki - korisnica naknada po osnovu rođenja troje i više djece protestovale su danas ispred zgrade bjelopoljske Opštine, nezadovoljne odlukom Vlade o smanjenju naknada.

Majke su ocijenile da je odluka Vlade sramna, poražavajuća i nedopustiva.

Sabira Karahmetović je istakla da su majke ogorčene što se njima i djeci otima ono što im pripada po zakonu.

„Neka uzmu od bogatih a ne od ove sirotinje. Treba da vrate nelegalnu imovinu pa će imati za majke da godinama primaju naknadu.Predstavnici Vlade imaju veće dnevnice nego što su naše penzije“, kazala je Karahmetović.

Ona je podsjetila na riječi premijera Vlade Duška Markovića, koji je po dolasku na čelo Vlade rekao da će se boriti za sve građane.

"Sada nam Marković okreće leđa i uzima od majki. Nemaju oni osjećaja šta znači njiviti djecu, na žalost, to njihove žene ne rade“, kazala je Karahmetović.

Stanomirka Španjević je kazala da je odluka o smanjenju naknada poražavajuća.

„Mnoge od nas su radile i sada su drugi zauzeli ta radna mjesta. Mi sada nemamo kud. U pitanju su doživotne naknade a mi već sada treba da strahujemo šta će biti sledeći potez Vlade “, ispričala je ona.

Protestu u Bijelom Polju su prisustvovali predstavnici opozicionih partija u lokalnom parlamentu i više nevladinih organizacija.

Majke su najavile okupljanje ipred zgrade Vlade u utorak i a Bijelom Polju u petak.

U toj Opštini prema podacima Centra za socijalni rad naknade za prima 2 900 majki.

Peković: Ovo je ekonomski rat protiv žena

Rosanda Peković je kazala da je ovakva odluka Vlade očekivana.

"Ako može jedna Vladina „ humanost“, odnosno jedna beskrupulozna vlast pred Novu godinu djeci iz usta uzeti 30 eura i onda zamislite kakvi je to vlast, posebno ako znamo da djeca u drugim zemljama primaju najmanje 150 eura dječijeg dodatka. U svakom ratu najviše stradaju žene i djeca. Žene su temelj svakog društva, a ovo je ekonomksi rat i nasilje nad ženama. Ipak, nećemo odustati da se borimo. Ovo što smo dobili je dio sna žena pogotovu sa sjevera gdje vlada veliko siromaštvo“, kazala je Peković.

Bonus video: