Šehović: Asistenti u nastavi će biti isplaćni do kraja godine

Šehović je rekao da se Ministarstvo prosvjete pitanjem asistenata u nastavi kao tehničke podrške za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama bavi već duže vrijeme
2 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Damir Šehović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.12.2016. 13:33h

Ministarstvo prosvjete će do kraja godine iz sopstvenih sredstava isplatiti asistente u nastavi koji su volonterski radili sa djecom sa posebnim potrebama, saopštio je resorni ministar, Damir Šehović

On je rekao da se Ministarstvo prosvjete pitanjem asistenata u nastavi kao tehničke podrške za djecu sa posebnim obrazovnim potrebama bavi već duže vrijeme.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, djeci koja su imala pravo na tehničku podršku u vidu asistenta u nastavi ona je obezbijeđena od početka školske 2016/2017. godine.

Pojašnjava se da asistenti u nastavi nijesu mogli biti plaćeni od početka školske godine zbog primjene Zakona o finansiranju političkih partija.

“Mi smo se obratili resornom ministarstvu, ali s obzirom na to da je kraj godine i da nema vremena da se ovo pitanje riješi, u saradnji sa drugim institucijama Ministarstvo prosvjete je odlučilo da do kraja godine iz sopstvenih sredstava isplati asistente u nastavi koji su ispoljili humanost i potrebe djece stavili iznad svega i prihvativši da na volonterskoj osnovi rade sa njima”, kazao je Šehović novinarima.

On je naglasio da je u Ministarstvu odavno odlučeno da se naredne godine pokrene izmjena zakona kako bi se poboljšao i unaprijedio status asistenata u nastavi i to pitanje trajno riješilo.

“Cilj nam je da pronađemo održivo rješenje kojim će se poštovati najbolji interes djeteta, sistema i neposrednih izvršilaca”, rekao je Šehović i dodao da je Ministarstvo otvoreno za sve sugestije

o toj temi.

Bonus video: