Stanković: Prije nego Crna Gora postane dio EU, EU treba da postane dio Crne Gore

“I kao što naša ekonomija treba da bude konkurentna na jedinstvenom evropskom tržištu tako i naš pravosudni sistem treba da bude konkurentan u evropskom prostoru pravde. Ta kompetencija nije znanje riječi i zakona, nego njegov razum i smisao, ta kompentcija je evropska pravosudana kultura”, poručio je Stanković
206 pregleda 14 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2016. 13:08h

Proces integarcija u Evropsku uniju (EU) zahtijeva poznavenje nacionalnog pravnog sistema, pravnih sistema država članica i unijskog prava i zato je znanje ključni pravni izazov u tom procesu, smatra vrhovni državni tužilac Ivica Stanković.

On je na konferenciji "pravni izazovi evropskih integracija", kazao da je Crna Gora na pola puta u zatvaranju pregovora sa EU u poglavljima koja se tiču vladavine prava i koja su srce tog procesa.

Stanković je ocijenio da su pripreme za sprovođenje prava EU zadatak svih institucija i da taj se proces u državnom tužilaštvu ide na nekoliko kolosjeka.

Prema njegovim riječima, prije nego Crna Gora postane dio EU, EU teba da postane dio Crne Gore.

“I kao što naša ekonomija treba da bude konkurentna na jedinstvenom evropskom tržištu tako i naš pravosudni sistem treba da bude konkurentan u evropskom prostoru pravde. Ta kompetencija nije znanje riječi i zakona, nego njegov razum i smisao, ta kompentcija je evropska pravosudana kultura”, poručio je Stanković.

Predsjednica Vrhodnog suda, Vesna Medenica, rekla je da crnogorsko sudstvo nema vremena za teoriju, jer se od njega traže djela.

“Nemamo vremena da se presabiramo, nemamo vremena da pišemo već imamo obavezu da radimo”, poručila je Medenica.

Ona je ocijenila da je cilj nezavisno, nepristrasno, efektivno, efikasno, pouzdano i transparentno sudstvo postignut.

“Prošli smo postupak reforme, osjetili val tranzicije i u svemu ostali dosljedni i nezvisni”, smatra Medenica.

On je podsjetila da je crnogorsko sudstvo najbolje ocijenjeno u Izvještaju Evropske komisije od svih država koji su kanadidati za članstvo.

Medenica je ocijenila da su sudijama potrebni transparentnost, znanje i garantovana visoka plata za intelektualno pružene usluge.

“Jer jedino tako čuvamo svoju samostalnost. To je jedini garant da ne budemo potkupljeni i da korumpizam ne zađe i u onu sferu u kojoj ne bi trebalo”, smatra Medenica.

Dekan Pravnog fakulteta, Velimir Rakočević, kazao je da su stremljenja svih u državi integracije Crne Gore u EU.

On je rekao da su na putu ka EU harmonizacija propisa, naročito u dijelu vladavine prava i pravne države, kao i poštovanje najvećih međunarodnih stanadarda pravnog poretka, najveći izazovi Poglavlja 23 i 24.

“To predstavlja izazov i stanadrd za sve buduće aplikante za članstvo u EU”, dodao je Rakočević.

On je kazao da u Evropi, kao staroj civilizacija čije države imju samosvijest i posebnost, Crna Gora predstavlja drevnu državu morala i slobode.

Predsjednik Advokatske komore, Zdravko Begović, kazao je da je nezavisnost i samostalonost advokature aksiom za Advokatsku komoru i svakog advokata.

On je rekao da Advokatska komora svoj strukovni interes sagleda u okviru državne politike čiji je jedan od magistralnih ciljeva približavnje Crne Gore zemljama EU.

Bonus video: