URA: Makar gradonačelnici više ne uskraćuju osnovna prava OSI

"Voljeli bi da se danas moglo zaključiti da OSI u društvu zauzimaju mjesto koje im i pripada i ostvaraju sva prava. Međutim, Crna Gora je od takvog stanja u ovom trenutku daleko, možda nešto manje od situacije u kojem je nekadašnji gradonačelnik Glavnog grada uskraćivao osnovna prava osobi sa invaliditetom zapošljenoj u lokalnoj upravi"
82 pregleda 0 komentar(a)
URA, Foto: URA
URA, Foto: URA
Ažurirano: 03.12.2018. 15:20h

Osobe sa invaliditetom svoj međunarodni dan koji se obilježava danas dočekuju sa mnoštvom problema koje su sistemske a na kojima aktuelna vlast ne želi da radi dovoljno kako bi osobe sa invaliditetom bile u potpuno istoj situaciji u svakodnevnom životu kao osobe koje nemaju neki oblik invaliditeta, istakli su danas iz GP URA.

"OSI se suočavaju sa velikim problemima kao što su nezaposlenost, teško ostvarivanje prava u svakodnevnom životu, nemogućnost korišćenja mnogih servisa države, diskrimimacija... Ti problemi stoje godinama a pojedini su se počeli rješavati samo jakom aktivnošću i požrtvovanošću NVO sektora iz ove oblasti. Da kojim slučajem nije bilo tih aktivnosti, aktuelna vlast ne bi gotovo ništa uradila povodom ovog pitanja", ocijenili su oni.

Kažu da je neophodno veće učešće OSI u političkom životu Crne Gore i da oni ostaju biti partija koja njeguje jednakost, solidarnosti i različitost.

"Voljeli bi da se danas moglo zaključiti da OSI u društvu zauzimaju mjesto koje im i pripada i ostvaraju sva prava. Međutim, Crna Gora je od takvog stanja u ovom trenutku daleko, možda nešto manje od situacije u kojem je nekadašnji gradonačelnik Glavnog grada uskraćivao osnovna prava osobi sa invaliditetom zapošljenoj u lokalnoj upravi", zaključuju u saopštenju.

Bonus video: