DOSTAVILI PREDLOG O NAKNADI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

SNP PV: Da vidimo ko čuva grad, a ko zagađivače

SNP predlaže da se za otpad koji potiče od eksploatacije uglja, laporca, kamena i olovno-cinkane rude naplaćuje 0,50 eura za metar kubni čvrste mase
68 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja
Pljevlja
Ažurirano: 07.02.2019. 15:12h

Predstavnici Socijalističke narodne partije poslali su pljevaljskom parlamentu na usvajanje odluku kojom će se, kako tvrde, delimično valorizovati enormna devastacija životne sredine kao posljedica eksploatacije prirodnih resursa.

Oni su Skupštini opštine dostavili predlog odluke o posebnoj naknadi za unapređenje i zaštitu životne sredine.

“Opština Pljevlja je i do sada u više navrata na predlog SNP-a pokušavala da uvede ovu vrstu sopstvenog prihoda, rukovodeći se opšteprihvaćenim principom - zagađivač plaća. Nažalost, takve odluke su obustavljane odlukama Vlade i poništavane aktima Ustavnog suda. Tako su Pljevlja i Pljevljaci decenijama uskraćeni za značajna finansijska sredstva, a zagađivači oslobođeni od dažbina koje se podrazumijevaju u svim demokratskim i pravno uređenim zemljama”, navode u SNP-u.

Oni su saopštili da očekuju da će predlog biti usvojen konsenzusom, čime bi svi politički subjekti pokazali odgovornost i brigu za budućnost Pljevalja.

“Ovo je prilika da odbornici pokažu u kojoj mjeri su zastupnici interesa građana i u kojoj mjeri su slobodni da odlučuju po savjesti i ubjeđenju”.

SNP predlaže da se za otpad koji potiče od eksploatacije uglja, laporca, kamena i olovno-cinkane rude naplaćuje 0,50 eura za metar kubni čvrste mase, za otpad koji potiče od prerade olovno-cinkane rude 10 eura po toni odloženog jalovine, a isto toliko za otpad koji potiče od proizvodnje električne energije iz termoelektrane na ugalj.

Za otpad koji potiče od eksploatacije i prerade drveta naplaćivalo bi se dva eura po metru kubnom, a predložena je i naknada za zagađenje voda.

Podgorici plaćaju, Pljevlja zagađuju

I odbornik DF-a Nikola Rovčanin tvrdi da novi Zakon o životnoj sredini omogućava jedinicama lokalne samouprave da same urede kriterijume, visinu i vrstu naknada.

“Nije normalno da niko iz lokalne vlasti ne reaguje na enormna aerozagađenja i ćuti na činjenicu da zagađivači plaćaju državnom, a ne lokalnom budžetu. Nije normalno da se Pljevlja zagađuju, a naknade plaćaju  Podgorici . Vrijeme je da se uspostavi pravilo da zagađivač plaća mjestu u kom zagađuje”, ističe Rovčanin.

On kaže da je neophodno da se u Skupštii Opštine usvoji zaključak, koji će obavezati vlast da donese predlog odluke o ekološkoj naknadi.

Preporučujemo za Vas