ODBOR PODRŽAO IZMJENU ZAKONA

Poslanici u utorak odlučuju: Dan Njegoševog rođenja novi državni praznik

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori - 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture
11 komentar(a)
Njegoš (novina)
Njegoš (novina)
Ažurirano: 23.12.2016. 16:49h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su danas izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

O ovom predlogu izjasniće se poslanici crnogorskog parlamenta, na sjednici koja počinje u utorak.

Predloženim izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima utvrđuje se novi praznik u Crnoj Gori - 13. novembar, Njegošev dan, crnogorski praznik kulture.

„U istoriji svih civilizovanih naroda i država postoje određeni datumi kojima se slave i obilježavaju događaji ili ličnosti značajne za izgradnju i utemeljenje država, njihovu kulturu, istoriju, tradiciju“, kaže se u obrazloženju.

Obilježavanje takvih praznika je, kako se ističe, važan civilizacijski i kulturni čin, koji na specifičan način doprinosi utemeljenju, jačanju i očuvanju državnog i nacionalnog identiteta, poštovanju i njegovanju naslijeđenih kulturno-istorijskih vrijednosti.

„U skladu sa iskustvima drugih država, u praznike treba uvrstiti datume posvećene najznačajnijim ličnostima iz crnogorske istorije, koji su svojim djelom obilježili duhovno, državno i nacionalno biće Crne Gore“, kaže se u obrazloženju.

Petar Drugi Petrović Njegoš bio je na prijestolu Crne Gore u vrijeme plemenske podijeljenosti, siromaštva, nerazvijenih državnih instituta.

Svojim reformatorskim i vizionarskim duhom, uspio je, kako se navodi, da svoj narod izvede iz mraka Srednjeg vijeka i uspostavi temelje moderne crnogorske države.

"Njegov književni opus je i nakon skoro dva vijeka podjednako aktuelan i to ne samo u Crnoj Gori, već i među evropskim i drugim narodima u svijetu, jednako doživljen, intrigantan i, poput rijetkih velikana književnosti, nikada do kraja pročitan i uvijek izazovan za nova čitanja, za nove generacije, za sva vremena", kaže se u obrazloženju.