Protest sudija Osnovnog suda: Za rad i angažovanje "nagrađeni" smo umanjenjem zarada

Sudije najvećeg suda u državi navode da su svrstane u grupu c, kada je Zakonom o zaradama ranije povećana plata javnim funkcionerima
6 komentar(a)
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mladen Vukčević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.12.2016. 18:19h

Sudije Osnovnog suda u Podgorici protestovale su zbog namjere Vlade da im se smanje zarade.

U pismu Sudskom savjetu navodi se da će se time uticati na degradaciju sudske funkcije i narušavanje njihove ekonomske nezavisnosti.

"Za svoj prekovremeni rad i neprikosnoveno angažovanje "nagrađeni" smo umanjenjem zarada," piše, između ostalog,u pismu koje je adresirano na predsjednika Sudskog savjeta Mladena Vukčevića.

Sudije najvećeg suda u državi navode da su svrstane u grupu c, kada je Zakonom o zaradama ranije povećana plata javnim funkcionerima.

Njihov koeficijent je tada formalno, kako su objasnili, povećan, ali suštinski nijesu zarade koje su bile više nego što je bilo predviđeno Zakonom o zaradama.

"Imajući u vidu obim posla i strukturu predmeta, te činjenice da sudije kao nosioci pravosudnih funkcija ne mogu obavljati drugu djelatnost, te imajući u vidu ekonomski status većine sudija koje nemaju riješeno stambeno pitanje, direktno se utiče na degradaciju sudijske funkcije", smatraju sudije najvećeg suda u državi.

Oni traže od Vukčevića da na prvoj narednoj sjednici upozna članove Sudskog savjeta sa njihovim stavom i da se zauzme za njih.

Vlada je najavila smanjenje zarada za osam odsto najvišim državnim funkcionerima, među kojima su i sudije i tužioci.

Bonus video: