Grip odnio i drugu žrtvu

Iz IJZ je saopšteno da je od 12. do 18. decembra registrovano 115 oboljelih na 100.000 stanovnika. Prema propisima, epidemijski prag iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika
12 komentar(a)
grip izvjestaj_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
grip izvjestaj_1, Foto: L. ZEKOVIĆ
Ažurirano: 21.12.2016. 10:21h

Ukupno 712 osoba registrovano je kod izabranih doktora sa simptomima gripa, a epidemijski prag prošle sedmice premašen je za 15 odsto. U Centar za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) prošle sedmice pristigla je druga prijava smrti od gripa.

Riječ je o pedesetčetvrorogodšnjem muškarcu, koji je bolovao od hroničnih oboljenja i nije bio vakcinisan protiv gripa.

Iz IJZ je saopšteno da je od 12. do 18. decembra registrovano 115 oboljelih na 100.000 stanovnika. Prema propisima, epidemijski prag iznosi 100 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Iz IJZ su saopštili da se epidemija proglašava samo u određenim situacijama.

"Proglašenje epidemije se ne vrši za bilo koju epidemiju, već samo za one epidemije zaraznih bolesti koje su odvećeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja. Epidemija od većeg epidemiološkog značaja označava masovnu pojavu teških oblika zaraznih bolesti i/ili smrti od zarazne bolesti, gdje postoji opasnost od nastanka težih ekonomskih i društvenih posledica, ili međunarodnog širenja bolesti", naglasili su.

Prema podacima IJZ, grip tipa A (H3) do sada je laboratorijski potvrđen kod 31 pacijenta.

Iz IJZ su kazali da su zdravstvenim ustanovama prepučili obustavljanje posjeta bolničkim pacijentima, do poboljšanja epidemiološke situacije.

Poručili su da je najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog virusa vakcinacija.

Epidemiolozi savjetuju rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam.

Bonus video: