Vladimirov krst najbolji suvenir

“Vladimirov krst - simbol nade, vjere i ljubavi, odnosno njegovu umanjenu stilizovanu repliku srebra i od zlata u obliku privjeska, uradili smo ove godine u čast hiljadu godina crnogorske državnosti, hiljadu godina od ubistva kneza Vladimira, te promociji kulturne i istorijske baštine Bara i države Crne Gore”
93 pregleda 1 komentar(a)
krst vladimira
krst vladimira
Ažurirano: 20.12.2016. 17:28h

Turistička organizacija Bara nagrađena je za najbolji suvenir - krst kneza Vladimira, odnosno njegovu umanjenu stilizovanu repliku.

Priznanje su dobili na tradicionalnoj godišnjoj dodjeli nagrada Nacionalne turističke organizacije za doprinos kvalitetu, afirmaciji i promociji turističke ponude Crne Gore.

“Vladimirov krst - simbol nade, vjere i ljubavi, odnosno njegovu umanjenu stilizovanu repliku srebra i od zlata u obliku privjeska, uradili smo ove godine u čast hiljadu godina crnogorske državnosti, hiljadu godina od ubistva kneza Vladimira, te promociji kulturne i istorijske baštine Bara i države Crne Gore”, saopštili su juče iz Turističke organizacije Bar.

Vladimirov krst premijerno je predstavljen domaćoj javnosti na svečanosti 22. septembra i u ovom trenutku vjerovatno je najluksuzniji crnogorski suvenir.

Zasada je urađena ekskluzivna prva serija od 20 zlatnih i 200 srebrnih primjeraka, teških tri, odnosno 2,75 grama, veličine 3,6x3,1 cm, koji su svi numerisani i hologramski zaštićeni.

Za taj poduhvat dobijene su saglasnosti bratstva Androvića koje vjekovima čuva krst na kojem je pogubljen dukljanski knez svetac i Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Svih šest elemenata replike, od satenske maramice u koju je umotana replika, do kutije i sertifikata, registrovani su i zaštićeni u Zavodu za zaštitu intelektualne svojine.

Direktorica TO Bar Neda Ivanović rekla je ranije da su “iz trećeg pokušaja za devet godina“ uspjeli da do kraja dovedu izuzetno kompleksan i zahtjevan projekat od dalekosežnog značaja za turističku valorizaciju crnogorske kulturne baštine.

“Složenost se očitava u tome da je krst od 1953. zaštićen kao pokretno kulturno blago Crne Gore, a da je kult Svetog Jovana Vladimira od 2014. nematerijalna kulturna baština Crne Gore. Ove dimenzije replike najmanje su moguće da bi se na obje strane vidjeli svi detalji originalnog krsta dimenzija 45x38 cm, za što je trebalo izuzetno mnogo truda i preciznosti”, rekla je Ivanovićeva.

Bonus video: