Darmanović: Uticaj i posljedice migracija prevazilaze nacionalne okvire

„Tompson je pohalila odgovoran pristup koji je Crna Gora u prethodnim decenijama imala u odnosu na prihvat migranata. Prenijela je spremnost za dalje produbljivanje saradnje Crne Gore i IOM, posebno u oblasti integrisanog upravljanja migracijama i granične kontrole sa ciljem sprečavanja ilegalnih migracija (krijumčarenja i trgovine ljudi)“, kaže se u saopštenju
61 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Darmanović, Laura Tompson, Foto: MVPEI
Srđan Darmanović, Laura Tompson, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.12.2016. 17:28h

Uticaj i posljedice migracija prevazilaze nacionalne okvire i odgovoran pristup u suočavanju sa izazovima zahtIjeva zajedničke aktivnosti svih država i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), ocijenio je crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

On je danas razgovarao sa zamjenicom generalnog direktora IOM, Laurom Tompson.

„Darmanović je istakao da migracije predstavljaju fenomen čiji uticaj i posljedice prevazilaze nacionalne okvire, pa je samim tim i opredjeljenje Crne Gore da u ovom segmentu bude kooperativni dio evropske politike“, saopšteno je iz Ministarstva.

On je ocijenio i da odgovoran pristup u suočavanju sa migracionim izazovima zahtijeva zajedničke aktivnosti svih država i IOM, radi efikasnog odgovora na kompleksan zadatak očuvanja bezbjednosti granica.

„Tompson je pohalila odgovoran pristup koji je Crna Gora u prethodnim decenijama imala u odnosu na prihvat migranata. Prenijela je spremnost za dalje produbljivanje saradnje Crne Gore i IOM, posebno u oblasti integrisanog upravljanja migracijama i granične kontrole sa ciljem sprečavanja ilegalnih migracija (krijumčarenja i trgovine ljudi)“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su, dodaje se, naglasili značaj nastavka intenzivne komunikacije i potrebu pospješivanja regionalne saradnje u ovoj oblasti.

Bonus video: