U CG registrovan prvi slučaj ptičjeg gripa: "Nije opasan za ljude"

Direktorica Uprave, Vesna Daković, kazala je da je, prilikom redovnog monitoriga nad pticama, specijalistička veterinarska laboratorija utvrdila da na jednom uzorku divlje patke iz okoline Skadarskog jezera postoji slučaj avijarne influence (ptičjeg gripa)
76 pregleda 0 komentar(a)
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ptičji grip, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.12.2016. 16:51h

U Crnoj Gori registrovan je prvi slučaj ptičjeg gripa kod divlje patke, koji nije opasan za ljude, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, vetrenu i fitosanitarne poslove.

Direktorica Uprave, Vesna Daković, kazala je da je, prilikom redovnog monitoriga nad pticama, specijalistička veterinarska laboratorija utvrdila da na jednom uzorku divlje patke iz okoline Skadarskog jezera postoji slučaj avijarne influence (ptičjeg gripa).

„Taj nalaz je proslijeđen u Specijalistički veterinarski institut u Kraljevu, gdje je utvrđeno da se radi o visoko patogenom virusu“, rekla je Daković na konferenciji za novinare.

Ona je rekla da ne postoji nijedan dokaz da se tip virusa koji je prisutan u Crnoj Gori na bilo koji način – kroz hranu, direktnim kontaktom, vazduhom, zemljom, bilo kako može prenijeti na čovjeka. „Nema nikakvog razloga za bojazan od konzumiranja prozvoda od živine“.

Prema njenim riječima, virus se ne preonsi na ljude i ne postoji veliki rizik za živinarske farme u Crnoj Gori.

„Međutim, postoji mali rizik, jer je virus već prisutan u zemljma regiona“, dodala je Daković.

Ona je pojasnila da je jedini rizik od te bolesti prenošenje na domaću živinu.

„Za sada je bolest u većini zemalja iz okruženja prisutna dominanatno na divljim pticama, mada postoje i slučaji na domaćoj živini kao što je u Mađarskoj, Austriji, Njemačkoj. To sada predstavlja problem“, kazala je Daković.

Ona je navela da je neophodno da se preduzmu preventvne mjere.

„Od vlasnika i držaoca živine se u narednom periodu očekuje puna kooperativnost u saradnji sa veterinarskom službom, kao i da onemoguće bilo kakav kontakt svoje živine sa divljim pticama, tako što živinu treba držati u zatvorenim objektima sa mrežama na prozorima, u slučaju držanja živine u spoljnim kavezima, iste da pokriju i ograde žicom sa otvorima ne većim od dva centrimetra”, navela je Daković.

Kako je kazala, potrebno je da se spriječi kontakt živine sa ostalim domaćim životinjama, da se živina ne poji vodom sa otvorenog prostora (iz buradi, lokvi, bara, kišnicom), kao i da se hrana za živinu drži u zatvorenom prostoru zaštićena od bilo kakvog kontakta sa spoljnom sredinom ili drugim životinjama ili glodarima.

„Neophodno je onemogućiti nezaposlenima ulazak na farmu, primjenjiati sistem držanja živine „sve unutra – sve van“, nakon završetka držanja živine, objekat detaljno očistiti, oprati, dezinfikovati i izvršiti deratizaciju i dezinsekciju prije sljedećeg useljenja u objekat, đubre i prostirku odlagati na posebno određenom mjestu i zaštitti ga od kontakta sa drugim životinjama”, naglasila je Daković.

Ona je kazala da je potrebno redovno detaljno prati ruke, odjeću i obuću prije svakog ulaska u objekat sa živinom i nakon izlaska iz njega, nositi čista zaštitna odijela i gumene čizme prilikom rada sa živinom, ne smiju se uvoditi nove jedinke u postojeće jato, posjećivati druge žinarske farme i kupovati nove životinje od neprovjerenih prodavaca i bez urednog Uvjerenja o zdravstvenom stanju.

Daković je ukazala da ne smije koristiti oprema ili bilo kakva druga sredstva sa neke druge farme, dozvoliti posjetiocima ulazak na farmu i obavezno redovno kontaktirati najbližu veterinarsku ambulantu u slučaju bilo kakvih promjena zdravstvenog stanja živine.

Ona je istakla da nema mjesta za paniku i uzbunjivanje javnosti.

Pomoćnica direktorice Uprave za sektor veterine, Sunčica Boljević, rekla je da mjere koje su date mogu značajno da doprinesu da ne dođe do prenosa bolesti na živinu.

Ona je rekla da druge životinje ne mogu da obole kao živina, ali mogu da budu prenosioci gripa.

„Virus se prenosi na više načiana – direktnim kontaktom, preko izmeta, zagađene hrane, vode“, kazala je Boljević.

Ona je dodala da je već na snazi zabrana uvoza i tranzita proizvoda od živine i živine iz zemalja u kojima je ptičji grip dijagnostikovan, a na granicama se vrši pojačana kontrola.

„Građani mogu sa povjerenjem kupovati živinsko meso u registrovanim radnjama u Crnoj Gori“, navela je Boljević.

Bonus video: