Hajduković: Poslije budvanizacije imamo gvozdenizaciju

Miodrag Lekić (Demos) osudio je “kockarsku ekonomiju sa sijenkama korupcije“ koja, kako tvrdi, ne ide u osmišljene projekte
161 pregleda 40 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2016. 20:05h

Naučnik Dragan Hajduković saopštio je da od države očekuje da zabrani gradnju turističkog naselja "Porto Skadar Lake", dok se projekat ne preispita uz pomoć stručnjaka iz EU.

On je danas poručio da trenutno ima podršku 39 poslanika Skupštine i da očekuje i da će manjinske partija podržati predlog da se zabrane građevinski radovi.

“Projekat je napravljen iza leđa građana. Poslije budvanizacije imamo gvozdenizaciju, ko zna iz čijh interesa“, kazao je Hajduković tokom današnjeg obilaska jezera i poluostrva Biški rep na kojem je počela gradnja turističkog naselja.

Uz Hajdukovića, gradilište su obišli predstavnici SNP-a, URA, Demosa, DF-a, Demokrata i SDP-a, ali ne i predstavnika manjinskih partija.

“Na pismo koje sam uputio poslanicima, odgovorila mi je opozicija i vrlo pozitivno poslanici manjinskih partija. Očekujem da oni budu na sljedećem brodu, bar je tako tekao naš razgovor“, izjavio je Hajduković.

On je najavio novi obilazak za nekoliko dana.

Istakao je da se ne protive razvojnim projektima, već da se suprotstavljaju razaranju teritorije:

“Na ovom mjestu se grade luksuzne vile za tržište, što ne postoji ni u jednom nacionalnom parku na kugli zemaljskoj, i izazvaće žestoke reakcije međunarode zajednice. Vjerujte da ova Vlada neće otvoriti poglavlje 27 o ekologiji za ulazak u EU“.

Opozicionari su bili saglasni u osudi projekta koji gradi francuski investitor Lajonel Sonigo.

Miodrag Lekić (Demos) osudio je “kockarsku ekonomiju sa sijenkama korupcije“ koja, kako tvrdi, ne ide u osmišljene projekte.

“Neko dođe i hoće da gradi stanove, apartmane. Ima tržišta u Crnoj Gori i na Balkanu i u svijetu da se izvode negdje drugo, a ne ovdje da uništavaju prirodu“.

Milutin Đukanović (DF) istakao je “sve ćemo uraditi da spriječimo samovolju DPS-a i njihovih koalicionih partnera”.

“Ovo je pljačka na očigled svih građana“.

Među predstavnicima opozicije bilo je i onih koji su, po sopstvenim riječima, prvi put na Skadarskom jezeru.

Jedan od njih, Džavid Šabović (SDP), kazao je da je svima poznat značaj jezera i da mu nije jasno zbog čega građani ne reaguju:

“Morsku obalu smo prodali čitavu, sad je još ovo ostalo... Građani bi od toga imali koristi kao do sada. Sve je to u rukama prve i druge familije, i to je sve“.

Obilasku jezera su se pridružili i članovi nekoliko nevladinih organizacija koji su podržali obustavljanje izgradnje.

Nataša Kovačević iz NVO „Green home“ kazala je da, pored nejasnih procjena uticaja na životnu sredinu, sama izgradnja infrastrukture stvara uslove za nelegalne aktivnosti, poput divlje gradnje.

“Trebaju da se jačaju domaćinstva koja imaju svoj ugostiteljski smještaj i one strukture koje već postoje. Imamo objekte koji još nisu na upotrebljivom nivou. Zbog čega ne jačamo ono što već imamo, ne oštećujući i ne otvarajući nova građevinska područja“.

Na poluostrvu Biški rep radovi su počeli.

Predviđena je izgradnju odmarališta u dvije faze - u prvoj bi se, prema ranijim najavama investitora, gradili hotelski kompleksi, a zatim ekskluzivne vile.

Planirana je izgradnja i marine.

Sanigo je prije sedam godina kupio 120.000 metara kvadratnih zemlje na Biškom repu.

U međuvremenu je dobio građevinsku dozvolu, a nedavno i započeo radove.

Kontraskup dijela mještana

Desetak mještana u čamcima je protestovalo zbog jučerašnje posjete Biškom repu.

Nosili su transparente „Politika u Skupštinu“, „I naša djeca hoće da jedu“, „Nama treba posao“, „Ne ćerajte nas sa ognjišta“, kao i „Dobrodošao Lionel“.

Dajući podršku gradnji, poručili su da će im projekat obezbijediti veliki broj radnih mjesta i ostanak na Skadarskom jezeru.

“Ovo je jedna ljepota što će da se uradi i mnogo nas momaka i ljudi želi da živi od toga“, rekao je Ratko Bušković, istakavši da bi ih bilo mnogo više da su bili upoznati sa dolaskom opozicionara.

Hajduković im je poručio da su se okupili upravo za njihovo dobro.

Galerija

Bonus video: