Počinje rekonstrukcija Sahat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića

"Sahat kula i Tga Bećir bega Osmanagića predstavljaju simbol Podgorice, ali i dio identiteta Podgorice, osobne prepoznatljivosti duha Stare Varoši i svega onoga što krasi taj dio grada", rekao je Stijepović
74 pregleda 8 komentar(a)
Ahmet Altun, Slavoljub Stijepović, Foto: Podgorica.me
Ahmet Altun, Slavoljub Stijepović, Foto: Podgorica.me
Ažurirano: 19.12.2016. 16:45h

Rekonstrukcija Sat kule i Trga Bećir-bega Osmanagića počeće nakon novogodišnjih praznika saopšteno je na sastanku gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranovići i koordinator Programa Podgorica Turske Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) Ahmet Altun.

Oni su danas potpisali Protokol o saradnji između Glavnog grada, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju - TIKA na realizaciji projekta restauracije Sahat kule sa uređenjem okoline.

Stijepović je izrazio zahvalnost narodu, Vladi Republike Turske i agenciji TIKA na podršci projekatima, posebno u oblastima obrazovanja, zdravstva i kulture.

Stijepović je ocijenio da Protokol postavlja temelje uspješnijoj budućoj saradnji u interesu grada, kulture, a na obostrano zadovoljstvo.

"Stijepović je naglasio da Sahat kula i Tga Bećir bega Osmanagića predstavljaju simbol Podgorice, ali i dio identiteta Podgorice, osobne prepoznatljivosti duha Stare Varoši i svega onoga što krasi taj dio grada. Osim toga, Sahat kula je i simbol međuvjerske i međunacionalne tolerancije, otvorenosti i dobronamjernosti, po kome je i Podgorica i Crna Gora bila poznata i priznata u prošlosti, sadašnjosti, što će biti i ubuduće", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Ističući da je i do sada ovaj prostor bio dio kulturne ponude Podgorice, Stijepović je izrazio zadovoljstvo što će Sahat kula i Trg Bećir bega Osmanagića zasijati novim sjajem u novom ruhu i na taj način obogatiti turističku ponudu Podgorice.

Altun je naglasio da su u prethodnom periodu stručnjaci iz Ankare radili na izradi glavnog projekta, koji je završen, kao i da će radovi na restauraciji otpočeti nakon novogodišnjih praznika, kako bi projekat bio realizovan do početka turističke sezone.

Ambasador Turske Serhat Galip je izrazio zadovoljstvo što je upravo Turska uključena u ovaj projekat, za koji će se izdvojiti blizu pola miliona eura.

Bonus video: